Carina Nunstedt är festivalchef för Crimetime Gotland. Foto: Fredrik Skogkvist
Anna Jansson. Foto: Anna-Lena Ahlström
Jussi Adler-Olsen. Foto: Bjarke Johansen
Anne Holt. Foto: Thron Ullberg
Kristina Ohlsson. Foto: Thron Ullberg
Denise Mina. Foto: Neil Donaldson

Femtio deckarförfattare på väg till Gotland

deckarfestival Över 50 deckarförfattare och ett par tusen deckarläsare träffas i Visby nästa vecka. På torsdag, 13 augusti, är det premiär för deckarfestivalen Crimetime Gotland och festivalchefen, Carina Nunstedt, ser fram emot resultatet av två års hårt arbete.
– Det börjar kännas att tempot stiger och det det är väldigt kul att det snart är på riktigt, att 50 kända och mindre kända deckarförfattare snart landar i Visby, Och så har solen kommit hit.

Carina Nunstedt om …
… deckarfestivalen i Sundsvall: ”Vi har en bra dialog och de kommer att vara här på Gotland under Crimetime och vi får se om vi kan hitta samarbetsformer i framtiden.
… vad hon läser just nu: ”Just nu är det två böcker parallellt. Jussi Adler-Olsens senaste på svenska De gränslösa. Och så sitter jag i juryn för vårt nyinstiftade pris, Crimetime Specsavers Award, så jag läser även Anna Lihammers historiska deckare Medan mörkret faller.”
Svenska deckarfestivaler
Crimetime Gotland: Den internationella deckarfestivalen Crimetime Gotland arrangeras för första gången i år 13-16 augusti i Visby. Till festivalen säljs både festivalpass som gäller alla fyra dagarna och endagarsbiljetter. Vissa arrangemang som skrivarskolan och bussutfärderna kräver extra biljetter. Det arrangeras också en deckarkryssning från Stockholm där heldagspass till lördagen ingår.
Deckarfestivalen har även ett speciellt program som riktar sig till små deckarläsare där bland andra Martin Widmark, Åsa Larsson och Kristina Ohlsson medverkar.
Läs mer på: www.crimetimegotland.se
Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall:
2012 arrangerades Sveriges första, och då, enda deckarfestival i Sundsvall. Festivalen arrangeras av föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och genomförs i år 2-6 november.
Läs mer på: www.svenskadeckarfestivalen.se

Norska Anne Holt, Denise Mina, Belinda Bauer och Tony Parsons från Storbritannien, Jussi Adler-Olsen från Danmark och så Katarina Wennstam, Lars Kepler, Jens Lapidus, Håkan Nesser och Anna Jansson från Sverige. Det är några av alla de där deckarförfattarna som landar i Visby.
När Crimetime Gotland genomför sin första deckarfestival satsar man stort redan från början. Det digra fyradagarsprogrammet bjuder på allt från författarsamtal och författarmingel till skrivarskola, deckarvandringar, deckarbussturer, film och teater. Och så en speciell scen för små deckarläsare.
– Med premiären i år lägger vi grunden för något som ska fortsätta länge, slår festivalchefen Carina Nunstedt fast. På Gotland kallas det redan deckarveckan men vi börjar med fyra dagar så får vi se.

Carina Nunstedt är också chefredaktör för bokmagasinet Books & Dreams och för ungefär två år sedan fick hon uppdraget att se om det skulle kunna gå att arrangera en stor deckarfestival någonstans i Sverige.
– Jag har jobbat mycket med stora författarkvällar i samband med Books & Dreams och då märkte jag att det fanns en längtan bland svenska deckarförfattare som är framgångsrika utomlands och reser på mycket festivaler att skapa en mötesplats för spänningslitteratur även här i Sverige.
Det är Books & Dreams tillsammans med eventföretaget Blixten & co och Region Gotland som är festivalens huvudarrangörer och att just Gotland och Visby valdes har att göra med att det dels är en plats som Carina Nunstedt tycker är både magisk och historisk och dels att flera svenska deckarförfattare har kopplingar till Gotland.
– Anna Jansson, Marie Jungstedt och Håkan Östlundh låter sina deckare utspela sig på Gotland, säger hon. Och Håkan Nesser bor och arbetar här. Sedan har Visby också en stor evenemangserfarenhet från Almedalsveckan och Medeltidsveckan.

Det digra programmet för deckarfestivalen har tagit sin tid att få ihop men enligt Carina Nunstedt har det hela tiden funnits ett stort intresse och engagemang från deckarförfattarna själva och i stort sett alla som varit tillfrågade har tackat ja till att medverka.
– Om författarna är eld och lågor är det tacksamt att skapa. Vi är stolta över att ha 50 författare och kända moderatorer på plats och så många utländska författare.
Målet för Crimetime Gotland är att minst ett par tusen deckarläsande besökare i alla åldrar ska hitta till Visby nästa vecka och Carina Nunstedt utlovar en stor upplevelse med spänning på alla plan och en möjlighet att komma nära författarna.
– Intresset för deckare har aldrig varit så här stort, konstaterar hon. 4,4 miljoner deckare säljs varje år och intresset för deckarserier på tv är enormt. På sikt tror jag också att vi kan locka många utländska besökare hit. Nästa år kommer vi till exempel att satsa mer på marknadsföring i Tyskland.

Carina Nunstedt har självklart själv ett stort intresse för spänningslitteratur och under festivalen kommer hon inte bara att se till att allt flyter utan ska även leda ett tiotal samtal och programpunkter.
– Jag ska bland annat intervjua Jussi Andler-Olsen, Belinda Bauer och Tony Parsons, berättar hon. Det blir intensivt men också fantastiskt roligt.

Har du några speciella favoriter i programmet?
– Jag är väldigt glad över bredden och över de brittiska författarna Tony Parsons, Belinda Bauer och Denise Mina som alla representerar olika typer av deckare. Och så Anne Holt som är en av mina gamla favoriter och så sist men inte minst Jussi Adler-Olsen som börjar bli otroligt populär i Sverige. Honom ska det bli kul att få träffa.

Carina Nunstedt om …
… deckarfestivalen i Sundsvall: ”Vi har en bra dialog och de kommer att vara här på Gotland under Crimetime och vi får se om vi kan hitta samarbetsformer i framtiden.
… vad hon läser just nu: ”Just nu är det två böcker parallellt. Jussi Adler-Olsens senaste på svenska De gränslösa. Och så sitter jag i juryn för vårt nyinstiftade pris, Crimetime Specsavers Award, så jag läser även Anna Lihammers historiska deckare Medan mörkret faller.”
Svenska deckarfestivaler
Crimetime Gotland: Den internationella deckarfestivalen Crimetime Gotland arrangeras för första gången i år 13-16 augusti i Visby. Till festivalen säljs både festivalpass som gäller alla fyra dagarna och endagarsbiljetter. Vissa arrangemang som skrivarskolan och bussutfärderna kräver extra biljetter. Det arrangeras också en deckarkryssning från Stockholm där heldagspass till lördagen ingår.
Deckarfestivalen har även ett speciellt program som riktar sig till små deckarläsare där bland andra Martin Widmark, Åsa Larsson och Kristina Ohlsson medverkar.
Läs mer på: www.crimetimegotland.se
Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall:
2012 arrangerades Sveriges första, och då, enda deckarfestival i Sundsvall. Festivalen arrangeras av föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och genomförs i år 2-6 november.
Läs mer på: www.svenskadeckarfestivalen.se

Webb-tv kultur

×