Trelleborgs bowlinghall Per, Patrik och Peter Bohlin. Foto: Elisabeth Sandberg

Utrustning måste bytas

Utrustningen på bowlingbanorna i Söderslättshallen behöver bytas ut. Hos konkurrenten Trelleborgs bowlinghall hoppas man att skattepengarna används på rätt sätt och med förnuft.

– Det bästa vore att först göra en kalkyl, räkna ut en marknadsmässig hyra och sedan handla upp en ny arrendator. Att först göra en investering på två miljoner kronor och inte veta om någon sedan vill driva verksamheten tycker jag verkar helt fel väg att gå, påpekar Per Bohlin.

Hans söner Patrik och Peter Bohlin äger Trelleborgs bowlinghall tillsammans med Anton Trulsson. De tog över anläggningen i maj förra året och har nyligen gjort en renovering för cirka två miljoner kronor. De hyr lokalerna men får bekosta allt underhåll själv.
– Renoveringen fick de stå för helt själv, påpekar Per Bohlin som fungerar som rådgivare till Trelleborgs bowlinghall. De har en fördel i att de kan ha en restaurang och tjäna pengar på den. Men för den skull tycker vi inte att kommunen kan satsa hur mycket pengar som helst på sin egen bowlinghall. Då får man omförhandla avtalet om att det är kommunen som ansvarar för utrustningen i lokalerna.

Utrustningen i Söderslättshallens bowlinghall som ägs av kommunen behöver bytas ut vilket beräknas kosta två miljoner kronor. Fritidsnämnden ska begära pengarna och hoppas kunna genomföra investeringen men än är ingenting bestämt.
Hos privatägda Trelleborgs bowlinghall tycker man som nämnts att Trelleborgs kommun handlar i fel ordning.
– Vi är inte emot konkurrens. Den är bra. Men de föreningar som tränar på Söderslättshallen hade kunnat få plats här. Det finns en överkapacitet i Trelleborg, fortsätter Per Bohlin.
Hos Trelleborgs bowlinghall tränar också flera föreningar. Man arrangerar barnkalas, discobowling, företagskonferenser m.m.
Enligt Per Bohlin betalar arrendatorn av Söderslättshallens banor 8 600 kronor i hyra per månad. Då ingår kostnaden för el som han skulle tro ligger på 15 000-20 000 kronor i månaden bara den. Det handlar alltså om en hyra som subventioneras rejält, menar han.

En jämförelse kan göras med Malmö stad som anmäldes till Konkurrensverket när man planerade för en ny nationalarena för bowling med 44 banor, kafé, restaurang och läktare. Privata aktörer gjorde en anmälan eftersom de befarade att satsningen skulle dränera underlaget för befintliga bowlinghallar. Malmö stad drog tillbaka förslaget sedan Konkurrensverket hade riktat muntlig kritik mot projektet.
Nyligen har Hylliebadet anmälts av en arbetsgivarorganisation. Anmälan gäller badets stora gym. Två närliggande gym menar att det kommunala gymmet snedvrider konkurrensen.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation