”Det ska bli skitskoj”

Ystads IF gick för seger och möjligheten att sluta femma i elitserietabellen. Det lyckades efter 26-25. En stund efter slutsignalen fick YIF:arna veta att Lugi valt dem som kvartsfinalmotståndare i SM-slutspelet.
– Vi slår ur underläge. Det är Lugi som valt oss, konstaterade Sebastian Seifert.

Mot Drott fick Ystads IF inte förlora för att ha möjlighet att ta sig förbi Redbergslid och upp på en slutlig femteplats i elitserien. I takt med att rapporterna från Göteborg gjorde gällande att HK Malmö var i överläge mot Redbergslid, så räckte det med oavgjort för YIF för att bli tabellfemma.
– Det klingar bättre att bli femma än sexa. Vi gick för vinst, helt klart. Matchen i sig var inte jättebra. Många ben var sega. Men inställningen var bra, attityden och disciplinen likaså. Och efter paus var vårt försvarsspel mycket bättre än i den första halvleken, tyckte Sebastian Seifert.

YIF hade 8-5 efter tio minuter, men tappade stinget och ledningen och tvingades gå till pausvila med 13-15 i baken. Efter att YIF snabbt gått ikapp till 15-15 skiljde det i den andra halvleken aldrig mer än ett mål de två lagen emellan.
YIF fick sista ordet. Först stänkte Lukas Nilsson in 25-25, hans åttonde mål för kvällen. I detta läge var femteplatsen i hamn. Men YIF nöjde sig inte med bara oavgjort; de avgjorde till 26-25 när bara ett par sekunder återstod. Sättet de avslutade en lång grundseriesäsong på var av det eleganta slaget. Hampus Andersson fångade Alexander Borgstedts perfekta inspel och avgjorde matchen på en så kallad japan.

– Skönt att gå in i slutspelet med en vinst i ryggen, menade Seifert.
– Men vi måste upp ett snäpp på varje spelare.
Bäst i laget? Målvakten Anders Persson. Ute på planen drog Lukas Nilsson och Alexander Borgstedt de tyngsta lassen. Glädjande för YIF var det att Lukas Nilsson inte visade några större men av sin fingerskada. Däremot vilades Linus Nilsson helt. Och Mikkel Ipsen var inte en ombytt.

– Om han kan spela mot Lugi? Vi får ta det dag för dag. Jag vet inte, meddelade YIF-tränaren.
Kvartsfinalserien mot Lugi inleder YIF i påsk i Lund, preliminärt på annandagen, åtminstone enligt TV4-sporten i går.
– Skönt med en kort resa. Om inte Lugi valt oss hade vi fått Guif. Och hade vi blivit sexa tror jag Alingsås hade valt oss. Nu blev det Lugi. Det ska bli skitskoj. Derby och mycket folk på läktarna! De har slagit oss i två av de tre matcherna vi mötts denna säsong. Nu börjar vi om från noll. Det är hugget som stucket, spekulerade Sebastian Seifert.