Tobias Sana spelar från start mot Djurgården. Foto: Andreas Hillergren/TT
Foto: Andreas Hillergren/TT

Premiärfesten som kom av sig

Det var upplagt för fest när Malmö FF tog emot AIK i sin allsvenska hemmapremiär inför drygt 22000 åskådare.
Men festen kom av sig, dels på grund av ständiga avbrott på grund av bengalbrännande på läktarna, dels på grund av att spelet egentligen aldrig tog sig. Det var ganska avslaget och slutade 0-0.

Pyrotekniken i båda klackarna försenade både första och andra halvleken och dessutom tvingades spelarna vid ett tilllfälle vänta på att en av de assisterande domarna behövde få akut hjälp mot ryggproblem av MFF:s läkare.
Avbrotten var inte gynnsamma för hemmalaget enligt Erdal Rakip:
– Det blir svårt att tagga till när man ska gå av och på planen hela tiden. Energin försvinner. Det var jobbigt med avbrotten, men AIK var säkert glada för de kom hit för att ta en poäng och det lyckades de med.
Rakip var heller inte helt nöjd med det egna lagets spel:
– Vi var bra i början och slutet av halvlekarna men hade inte tålamod att rulla bollen som vi brukar och det blev för många långbollar.

Å andra sidan var Erdal Rakip, som alternerade mellan yttermittfältet och det centrala mittfältet, noga med att påpeka att hans MFF faktiskt tog en poäng.
– Det är synd att det inte blev tre poäng men vi har inte förlorat. Och det är klart att den där sviten med vår långa serieledning, det är synd att detn sprack nu för vi har haft den länge. Men det är bara att jobba vidare så får vi börja på en ny i stället, sa Erdal Rakip.

MFF-tränaren Åge Hareide var samlad men tydligt besviken efter matchen som egentligen inte mynnade ut i särskilt många riktigt heta chanser för hemmalaget. Oscar Lewicki hade ett par skapliga chanser efter härnor, Markus Rosenberg hade några skapliga avslut, Tobias Sana skött ett skott som målvakten räddade och Magnus Wolff Eikrem testade AIK-målvakten med en tung frispark.
Men mycket mer än så blev det egentligen inte.
I stället var det AIK:s Henok Goitom som hade matchens vassaste chans, ett friläge som MFF-målvakten Robin Olsen reflexräddade till hörna.
– Vi skapade mest hörnor i dag och det ger inga poäng, konstaterade Åge Hareide krasst efter matchen.
Han var noga med att berömma motståndet:
– Det var en jämn och tuff match. De stod bra i försvaret och vi hade svårt att hitta ytor.

Spelet var inte lika bra som förväntat enligt MFF-tränaren:
– Vi blev tröga i vårt spel och såg tunga ut. Kanske var det för att vi spelat mycket på plast på sistone och det var gräs i dag. Hur som helst var det ingen bra kollektiv insats av laget i dag, sa Hareide.
AIK-tränaren Andreas Alm var inte heller helt belåten:
– Det är ingen jättefjäder i hatten att vi inte gör mål här i dag. Men vi spelade bra försvar och ställde offside bra.
– Det offensiva spelet kunde ha varit lite bättre, man vill ju gärna att de sätter någon av de fina chanserna. Men jag är imponerad av deras målvakt, Robin Olsen och det är en okej prestation att ta poäng borta mot MFF.

MFF gjorde två byten i den andra halvleken för att försöka få bättre spets på offensiven.
Tobias Sana gick ut och ersattes av Pawel Cibicki efter 60 minuters spel och på stopptid bytte Åge Hareide in Agon Mehmeti i stället för Jo Inge Berget som sett allt mer anonym ut ju längre matchen led.
Försöket till slutforcering öppnadef örstås för kontringschanser, men riktigt farligt blev det inte och längst bak stod Robin Olsen som en trygg sista utpost.
– Det är klart att det är risk för omställningar, spelarna ville vinna och då är det lätt att man blottar sig., särskilt när vi inte får någon utdelning på offensiven, sa Åge Hareide.

Han var liksom Erdal Rakip kritisk mot pyrotekninken som hackade upp matchen:
– Jag är jätteglad för att det kom så många för att stötta oss, men det är inte kul med avbrotten som stör rytmen i förberedelserna. Jag tycker inte om det och det har jag sagt förut. Men vad ska man göra?
– Det är upp till det svenska fotbollsförbundet att hitta en lösning och sedan kan man vara vädja till supportrarna att låta bli sånt där.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation