Polisen utreder Borås-bengaler

Fotboll Polisen har inlett en förundersökning där det ska utredas om det begicks något åtalbart brott i samband med bengalbrännandet i matchen mellan MFF och Elfsborg i Borås.

– Det förekom bränningar på båda läktarsektionerna i samband med de gjorda målen, men sedan har vi även fångat en incident på film där det från MFF-klacken kastas bengaler som nästan brunnit ut i riktning mot ordningsvakter som står snett nedanför klacken. Dessa ordningsvakter får backa undan, och man ser då på filmsekvensen att det kommer ytterligare en bengal flygande mot dem. Därför har vi tagit upp en anmälan och inlett förundersökningen, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg till fotbollskanalen.se.
Filmen ingår i utredningen och är sekretessbelagd.
– Vilket innebär att vi inte sett den. Men uppgifterna vi fått är att det handlar om tre bengaler, varav åtminstone en inte var utbrunnen, som hamnat nära säkerhetspersonal i Elfsborg, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Säkerhetspersonalen kontaktade då ledningshytten och den arrangerande föreningen Elfsborg tog beslutet att avbryta matchen och kalla till ett matchmöte.
– När polisen i samband med detta tog på sig ett större ansvar och Malmö FF:s säkerhetsansvariga tog kontakt med klacken och tydliggjorde vad som gällde så togs beslutet att återuppta matchen efter 15 minuters paus och därtill fem minuters uppvärmning, berättar Elfsborgs ordförande Bo Johansson i ett uttalande på föreningens hemsida och fortsätter.
– Vi kommer att samarbeta med polisen och göra allt som vi kan för att utreda det som skett. MFF kommer få tillgång till de filmer som visar vad som hände på deras bortasektion, och jag måste säga att vi har ett väldigt bra samarbetsklimat med MFF och riktar all heder till dem.