Bäst i Europa! Eslövs AI:s hjältar med den stora segerpokalen. Från vänster: Peter ”Pidde” Andersson, Robert Svensson, Xu Hui, Mattias Översjö och Andy Kienle. Foto: privat
Mästarcoachen Peter ”Pidde” Andersson. ARKIVBILD

Europacuptitel till EAI

ESLÖV Eslövs AI förvaltade sin 3-2-ledning från hemmamatchen mot Olimpia Unia Grudziadz på bästa tänkbara sätt och vann även finalreturen på polsk mark.
– En fantastisk prestation. Vilka hjältar killarna är, låter en jublande glad och stolt Peter ”Pidde” Andersson, EAI-tränaren, meddela efter att ETTU-cupen 2015 spelats hem tack vare seger med 3-1 och därmed sammanlagt 2-0 i finalen.

Olimpia Unia Grudziadz-Eslövs AI 1-3. Yoshida Kaii-Robert Svensson 11-13, 11-6, 11-7, 11-5. Patryk Zatowka-Xu Hui 7-11, 4-11, 8-11. Wang Yang-Mattias Översjö-11, 9-11, 11-9, 11-6, 8-11. Yoshida Kaii-Xu Hui 11-6, 9-11, 11-3, 3-11.
Eslöv mästare med sammanlagt 2-0. EAI vann även den första finalen: 3-2.

Precis som i första finalen i Eslöv ledde ankaret Xu Hui laget. EAI-kinesen inledde med 3-0 över Patryk Zatowska, som inte spelade alls i Eslöv, och avslutade hela finalserien med att slå in matchbollen till 3-1 mot polska lagets japan Yoshida Kaii.
Robert Svensson hade dessförinnan tappat 1-0 till 1-3 mot just Yoshida Kaii. Denna match var finalens första.

– När Yoshida spelar så bra är han inte lätt att tas med. Robban spelade också bra, men missade några lägen, anser Pidde.
Men 0-1-underläget fick inte EAI ur rytm. Xu Hui kvitterade till 1-1 och Mattias Översjö gav EAI ledningen med 2-1 efter 3-2 och 11-8 i skiljesetet mot Wang Yang, killen han förlorade med 1-3 mot i Eslöv i den första finalen.
– Mattias spelade med riktigt bra tålamod. En härlig revansch för förlusten i Eslöv, konstaterar Pidde.
– I detta läge visste vi att en seger till skulle ge oss cuptiteln. Vi visste också att sammanlagt tre vunna set till i de två resterande matcherna skulle räcka. Skulle vi ta två hade det blivit bollräkning om segern.
Xu Hui såg dock till att det inte behövde bli varken set- eller bollräkning.
Han tappade förvisso första setet mot Yoshida Kaii, men vann sedan tre på raken och därmed matchen inte bara till sig själv utan hela Eslövs AI.
– Det var en grym match japanen och Xu bjöd på. Yoshida spelade kanonpingis i tre set. Ändå ledde Xu med 2-1. Jag är full av beundran över Xu Huis insats. När han fick ledning tidigt i det fjärde kändes saken klar, medger EAI-tränaren.
Vad som hände efter att matchbollen slagits in minns knappt Pidde Andersson:
– Vi hoppade och skuttade och jublade och hade roligt. Ja, vad gjorde vi?! Det var i alla fall jäkligt kul.
Segerbucklan som EAI erövrade var gigantiskt stor.
– Jag vet knappt hur vi ska få hem den.

Firande i övrigt höll EAI på en relativt låg nivå.
– Det blir väl en guldöl eller två, men vi har SM-semifinal mot Rekord redan på måndag och ett JSM-arrangemang i helgen hemma i Eslöv. Dessutom blir vi hämtade på hotellet klockan 03.30, upplyser EAI-tränaren.
Senast ett svenskt lag vann en cup i Europa var 1991. Falkenberg vann då just ETTU-cupen efter vinst i finalen mot TTC Jülich.

– Det här är stort, det största som hänt mig som ledare. Men det är spelarna som gjort det. Det är de som är hjältarna, menar Peter Andersson.
– De har gjort det fantastiskt bra hela cupen igenom.

Olimpia Unia Grudziadz-Eslövs AI 1-3. Yoshida Kaii-Robert Svensson 11-13, 11-6, 11-7, 11-5. Patryk Zatowka-Xu Hui 7-11, 4-11, 8-11. Wang Yang-Mattias Översjö-11, 9-11, 11-9, 11-6, 8-11. Yoshida Kaii-Xu Hui 11-6, 9-11, 11-3, 3-11.
Eslöv mästare med sammanlagt 2-0. EAI vann även den första finalen: 3-2.