Linda Petersson skulle ha öppnat sitt café i förra veckan. På sikt planerar hon uthyrning av stugor och olika aktiviteter som ska göra Café Classiq till ett dragplåster. Foto. Stefan Olofson.

Vägfråga kan stoppa café

Vankiva Linda Peterssons dröm om ett café i Vankiva kan grusas på grund av en tillfartsväg.
Nu håller hon tummarna för att kommunen ska ge klartecken.

För ett år sedan lämnade hon och dottern Malmö för en nyinköpt gård i utkanten av Vankiva.
– Jag jobbade på ett café i Malmö och fick chansen att förverkliga min dröm att starta eget. Jag letade efter en lämplig plats och lokal i hela Skåne och hittade gården här i Vankiva.
Hon kontaktade kommunen och fick veta vad hon måste göra för att lokalen ska klara regelverkets nålsöga. Hon tog till och med ut miljöförvaltningens tjänstemän för att ha ryggen fri.
– Jag har lagt ner
350 000 kronor på att sätta lokalen i stånd. Både stadsbyggnadskontoret och miljöförvaltningen har varit hjälpsamma och tillmötesgående, men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det fanns så många hinder på vägen, säger Linda Petersson.

Miljönämnden är tveksamma till att hennes avlopp inte klarar en busslast besökare samt att toaletten inte håller exakt mått för funktionshindrade. Den nybyggda lokalen är heller inte isolerad, och det ska den vara.
– Jag har både klimatanläggning och dubbla fönster. När det var minusgrader ute i vintras hade jag 18 grader inomhus, berättar Linda Petersson.
När Trafikverket krävde att hon skulle bredda infarten från väg 117 höll hon på att ge upp.
– De menar att den befintliga vägen inte klarar att svälja trafiken in och ut. Nu har jag föreslagit infart från väg 117 och utfart mot den gamla vägen på andra sidan. Annars måste jag investera ett par hundratusen kronor till i breddning av vägen. Det blir för dyrt.

Linda Petersson har inrett lokalen i amerikansk 50-talsstil. Alla varor är inköpta och det är bara att öppna dörren för besökarna.
– Först hoppades jag kunna öppna till påsk. Jag ansökte om tillfälligt bygglov för tiden 15 maj till den 30 september.
Men hon får inte servera en kopp kaffe förrän byggnadsnämnden har beviljat bygglovet, som hittills varit avsett för annan verksamhet. Tiden går och varje dag som dörren är stängd betyder uteblivna intäkter.

Nu får hon vänta tills stadsbyggnadskontoret har tolkat Trafikverkets utlåtande. Byggnadsnämnden, som vill ge klartecken till det tillfälliga bygglovet, kunde inte ta något beslut i tisdags i förra veckan.
Politikerna i nämnden har gett en tjänsteman i uppdrag att studera Trafikverkets syn på saken och besluta på delegation om det är möjligt att bevilja bygglov, eller inte. Senast nästa vecka ska Linda Petersson få ett besked, är direktivet.
Blir det ett ja så får hon tid på sig att uppfylla alla delar som kan ge henne ett permanent bygglov i höst.
– Jag håller tummarna, säger Linda Petersson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation