Treårig flicka i Hörby bortförd

Hörby En treårig flicka är sedan i fredags försvunnen efter ett övervakat möte med sin biologiska mamma på ett konditori i Hörby.
Flickan är familjehemsplacerad sedan båda hennes föräldrar dömts för misshandel av henne.

Det var under fredagsförmiddagen som den treåriga flickan befann sig på ett konditori i Hörby. Här skulle hon träffa sin biologiska mamma under ett möte som övervakades av bland annat socialtjänsten.
Trots övervakning lyckades dock mamman ta sin dotter därifrån – och sedan dess är de båda försvunna.

Den biologiska mamman har sedan i somras ensam vårdnad över flickan, men treåringen är trots det fortsatt tvångsomhändertagen och bor i familjehem.
Att mamman har tilldömts vårdnaden gör att polisen har svårt att rubricera försvinnandet som ett brott. Åklagarmyndigheten utreder just nu omständigheterna kring det som hänt för att ta ny ställning i den frågan. Under tiden är flickan efterlyst på uppdrag av socialtjänsten och ska åter omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. Socialtjänsten har tidigare, enligt Kvällsposten, bedömt det som riskabelt för flickans hälsa att träffa sina mamma men eftersom domstolsbeslut ger henne rätt att träffa dottern ordnas ändå möten med jämn intervall.

Den försvunna flickan har varit placerad i familjehem sedan hon bara var fyra månader gammal.
Hennes båda föräldrar dömdes 2013 till fängelse – pappan för grov misshandel och grov fridskränkning av flickan och mamman för misshandel sedan hon inte tagit dottern till läkare – och flickan omhändertogs. Det konstaterades då att hon misshandlats sedan födseln och att pappan vid ett tillfället brutit hennes lårben.

Flickan var under onsdagen fortfarande försvunnen.
– Polisens uppgift i det här är just nu att bistå med handräckning och köra flickan till den plats som socialtjänsten har beslutat att hon ska vara, när hon hittas, säger Per Anders Norling, utredningsledare på polisen.

Letar ni inte efter henne?
– Jo, vi letar. Men det är svårt när vi inte vet var vi ska börja. Det kommer in en del tips – någon har sett dem på en rastplats, på ett tåg eller i en stad. Men tipsen rör i stort sett hela södra Sverige. Det är svårt att lägga jätteresurser på detta medan vi varken vet var vi ska börja eller om det ens är ett brott begånget, säger Norling.

I samband med försvinnandet lade polisen i Ringsjöbygden ett inlägg på sin Facebooksida där man bad Hörbybor och andra att vara uppmärksamma och höra av sig med uppgifter om de såg eller hörde någonting av flickan eller hennes mamma.
Inlägget tolkades av många som en efterlysning och spekulationerna kring omständigheterna gjorde att inlägget togs bort.
– Det var ett misstag av oss att använda Facebook i det här ärendet. Det var tänkt som ett komplement, ett sätt att få in uppgifter från de som kanske hört eller sett något. Men vi hade för bråttom. Vi kan bara förtydliga att det inte finns någon brottsmisstanke och att vi inte borde lagt ut det första inlägget, säger Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef Ringsjöbygden.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation