Fler äggdonatorer med höjd ersättning

Skåne Kritikerna varnade för organhandel och tyckte äggdonation var oetiskt. Men höjningen av ersättningen blev en succé.

Ofrivillig barnlöshet är klassad som en sjukdom av världshälsoorganisationen WHO. När Skåne 2013 tog steget för att fler par ska få möjlighet att bli föräldrar genom att höja ersättningen för äggdonation från
3 000 till 11 000 kronor steg antalet donatorer kraftigt.
Nu har en utvärdering av försöket presenterats.
– Den visar tydligt att kritikerna hade fel. Det finns inte fler som anger att de donerar ägg för ekonomisk vinning. Istället har den högre ersättningen lett till att vi lyckats eliminera köerna och fler får möjlighet att bli föräldrar, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Folkpartiet och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Nu anser han att övriga Sveriges landsting bör följa Skånes exempel och höja ersättningen för äggdonation.
– Chansen att få en bebis skiljer sig beroende på om ett par bor i Malmö eller Luleå. Väntetiderna kan vara upp till tre år. Det är oacceptabelt.

Att donera ägg kan vara en påfrestande process för donatorn med infektionsprover och hormonprover samt lämplighetsbedömning av läkare och kurator.
Kvinnors äggstockar stimuleras med hormoninjektioner för att flera äggblåsor ska mogna samtidigt. Kvinnan måste ta hormoninjektioner dagligen i två veckor. 12-16 dagar efter behandlingen sugs äggen ut. Det tar en dag att genomföra.

– Med den insatsen är ersättningen på 11 000 kronor inte orimlig. Det motsvarar mäns spermadonation. De lämnar sin sperma en gång utan problem och får 550 kronor i ersättning, säger Gilbert Tribo.
2011 genomfördes elva äggdonationer i Skåne. Förra året utförde 49. I dag är Skåne självförsörjande på ägg. Kvinnor från Danmark och andra delar av landet kommer hit för att få ägg inplanterade.
Äggdonation blev lagligt i Sverige 2003. Spermadonation har varit laglig i decennier. Äggdonation görs på Reproduktionscentrum vid Sus i Malmö.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation