Fifas: avgående ordförande Sepp Blatter under tisdagens presskonferens. Ennio Leanza/Keystone via AP

Blatter avgår efter stora mutskandalen

Fotboll Här är beskedet som chockar en hel fotbollsvärld.
Sepp Blatter, 79, avgår som Fifa-president bara fyra dagar efter att han omvalts under starka reaktioner från framför allt Storbritannien.

– Jag har mandat från Fifas medlemmar, men jag känner inte att jag har mandat från hela fotbollsvärlden – supportrarna, spelarna, klubbarna, folk som lever, andas och älskar fotboll lika mycket som vi alla gör, sa Blatter på en extrainkallad presskonferens i Zürich.
– Därför har jag bestämt mig för att lägga ner mitt mandat.
Den senaste veckan har det stormat rejält kring Fifa där det varit fullt kaos med mutskandal och korruptionsanklagelser om vartannat.
Trots det omvaldes Sepp Blatter vid fredagens kongress och allt talade för en ny fyraårsperiod för schweizaren som suttit på posten sedan 1998.
Men nu blir det alltså inte så.

På tisdagskvällen meddelade 79-åringen sensationellt sin avgång.
Detta dagen efter att hans högra hand, Fifas generalsekreterare Jerome Valcke, misstänkts för inblandning i muthärvan.
– Under de senaste dagarna har jag tänkt igenom mitt presidentskap. De här åren har varit i nära relation till Fifa och den underbara idrotten fotbollen. Jag gillar Fifa mer än någonting annat, och vill bara fotbolls och Fifas bästa. Det fick mig att söka på nytt eftersom jag var övertygad om att det skulle vara det bästa för Fifa. Men nu visar det sig att jag saknar mandat från alla, konstaterade Blatter.

– Det är därför jag nu kallar till en extrakongress där jag ställer min plats till förfogande.
Troligast är att kongressen kommer att hålla någon gång mellan december 2015 och mars 2016.

Läs även:
Sepp Blatter omvald som Fifa-ordförande
Fifa-tjänstemän gripna – misstänks för korruption

Webb-tv sport

×