Andreas Schönström kommunalråd Malmö

Schönström (S) vill se fler fällande domar

Malmö Helgens händelser med handgranater i Kroksbäck och skjutningen i Söderkulla är de senaste exemplen i en lång rad våldsdåd i Malmö.
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) markerar nu kraftigt mot de grupper som ligger bakom oron i Malmö.
– De här ungdomarna tror i sin enfald att de kan utmana rättssamhället, säger han i en intervju med Skånskan.

Midsommardagen var allt annat än lugn för Malmöborna.
Tidigt på lördagsmorgonen tvingades ett 60-tal personer utrymma ett åttavåningshus i Kroksbäck efter att två skarpa handgranater hade kastats upp på ett tak. På grund av ”ren tur” briserade inte granaterna.
Under eftermiddagen fick polisen ett larm om en misstänkt bomb i en bil i samma område. Det visade sig inte vara någon sprängladdning i fordonet, men det togs ändå med av polisen som del i ärendet med handgranaterna.
Vid 16-tiden på eftermiddagen inträffade ett mordförsök på Söderkulla när två personer på en moped åkte fram till en man i 20-årsåldern och sköt honom i benet.

Ingen av händelserna skördade några dödsoffer, men kunde mycket väl ha gjort det.
Ingen av händelserna hade heller under söndagskvällen lett till några gripanden och ärendena lämnas över till den ordinarie utredningsverksamheten i Malmö under måndagen.
Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghet, reagerar med bestörtning över helgens händelser.
– Jag är väldigt tydligt. Det finns ingen tolerans mot de här vettvillingarna som härjar i många områden. Det är våld som sker urskillningslöst med resultatet att oskyldiga utsätts. Det har varit mycket på kort tid i Herrgården, Seved och Kroksbäck, säger han till Skånskan.
De personer, ofta ungdomar, som ägnar sig åt den typ av grov brottslighet med hot och våld som har drabbat Malmö i stor utsträckning på senare år har enligt Andreas Schönström gått över en viktig gräns.
– Vi har sett att journalister har hotats på Kroksbäck, att vissa individer ser en del områden som fredade områden där vanliga lagar inte gäller. Vi har sett samma beteende på Seved och Herrgården, säger han.

Han syftar på de flera tillfällen då individer och grupper har agerat som om vissa områden i Malmö styrs av dem och inte omfattas av demokratin.
– De här ungdomarna tror i sin enfald att de kan utmana rättssamhället. De har valt bort vad samhället har att erbjuda.

Var går gränsen för när man ger upp beträffande en viss individ?
– Det är svårt att definiera en tydlig gräns, men när oskyldiga riskerar att utsättas har gränsen nåtts för länge sen, säger han angående när samhällets preventiva insatser ska upphöra och när brottslingarna enbart blir ett polisärende.

Andreas Schönström berättar att han nu i veckan ska ha ett möte med polisen för att vidare diskutera frågan om tryggheten i Malmö. Och han menar att polisen och åklagarmyndigheten har en väldigt viktig uppgift i kampen mot de kriminella grupperna.
– Om vi inte klarar detta så att det ser ut som att samhället ger upp, då hamnar vi i en riktigt otäck situation, säger han och syftar på symbolvärdet av att olika grupper skulle kunna vinna över rättssamhället.
Andreas Schönström framhåller hur viktigt det är att de aktuella personerna faktiskt också får ett straff om de har blivit tagna för ett brott. Exemplet han tar upp är när 27 personer greps av polisen efter skottlossning den 8 juni i Rosengård – men utan att någon åtalades.
I det och många andra fall är åklagarmyndigheten den svaga punkten, enligt Andreas Schönström.
– Polisen grep över 20 personer. Och vad leder det till? De prövar inte ens det och polisen får se att de släpps fria igen.

Vad beror det på att de fallen inte når till rättegång och eventuellt fällande domar?
– Jag har en misstanke om att åklagarmyndigheten inte har de resurser som krävs för att kunna pröva alla mål de skulle vilja. Det är väldigt frustrerande, det här.

Vad har kommunen för ansvar när det gäller att minska den här typen av brottslighet?
– Det gäller att hålla i det vi gör med socialtjänst och olika projekt, som exempelvis Allaktivitetshuset i Lindängen och liknande. Det gäller även att se till att kommunen, civilsamhället och ibland det lokala näringslivet samarbetar i de här frågorna. Ideella föreningar är ofta bättre på att nå ut till ungdomarna än vad kommunen är, säger Andreas Schönström.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation