Svedala Dragspelsklubb firade sitt 40-årsjubileum i Svedala Folkets hus i våras. Konserten blev klubbens sista eftersom man nu beslutat att lägga ner verksamheten. På repertoaren fanns 200 melodier varav Gert Nordstrand gjort arrangemangen till de flesta.

Sista konserten för dragspelsklubben

SVEDALA Svedala dragspelsklubb har lagt ner sin verksamhet.
Vårens konsert i samband med 40-årsjubileet blev det sista stora arrangemanget.

Gert Nordstrand som varit musikalisk ledare under alla de 40 åren vill inte fortsätta. Eftersom det inte fanns någon efterträdare till honom beslutade föreningen på ett extra årsmöte i slutet av maj att lägga ner verksamheten.

– Vi tyckte att det blev bäst så. Om vi skulle fortsätta visste vi inte riktigt i vilken riktning det kunde gå.
– Vi har full förståelse för att Gert Nordstrand vill dra sig tillbaka. Han har gjort arranegemangen till våra melodier i alla år och det fanns ingen som ville ta sig an den uppgiften, berättar Sven Andersson som var ordförande i klubben innan den lades ner.
På sätt och vis har han varit klubbens enda ordförande. Innan han blev ordförande 1997 fanns det ingen organiserad styrelse.

Klubben är tacksam för att 40-årsjubileet med en konsert i Folkets hus i Svedala kunde genomföras som planerat.
– Det blev en fin avslutning och det passade bra att sluta på det sättet, fortsätter Sven Andersson.

Klubben hade 13 medlemmar varav tio var dragpelare. Övriga kompade på bas, trummor och gitarr. Som mest har klubben haft närmare 20 medlemmar. Klubben har fått Svedala kommuns kulturpris. 1977 spelade man i det populära TV-programmet Sveriges Magasin.
– Jag gick med 1989 så det var innan min tid. Vi har spelat på Malmöfestivlen flera gånger, fortsätter Sven Andersson.

Svedalaborna har inte dominerat i klubben. På slutet var det bara två medlemmar som bodde i kommunen. Men klubben har alltid haft sina repetitioner och sin årliga konsert i Svedala.

På 50-talet startades en dragspelsklubb i Svedala men den tvingades upphöra. 1975 startade sedan Svedala dragspelsklubb som på sitt extra årsmöte den 28 maj beslutade att lägga ner verksamheten.

– Alla visste att det skulle bli så här eftersom vi inte lyckats hitta någon ny musikalisk ledare. Själv är jag med i en kvintett och kommer att fortsätta att spela där, avslutar Sven Andersson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation