Hans Breisner ordförande i Svedala handel (fd köpmannaföreningen) på plats på Storgatan.

Hans Breisner leder handlarna i Svedala

SVEDALA Hans Breisner är nyvald ordförande för Svedala handel och tycker att det händer mycket positivt i centrum.
– Alla lokaler är i princip fulla, konstaterar han som just nu har fullt upp med att förbereda för Svedala marknad som äger rum i helgen.

Han och hustrun Ingrid Banheden Breisner driver tillsammans Nyttoliv Hälsocenter på Bankgatan. De tog över verksamheten för två år sedan, ändrade konceptet och bytte namn. Numera finns här inte bara fotvård utan även möjlighet att få ansiktsbehandling och delta i både yoga och qigong.
Hans Breisner hade arbetat i it-branschen i många år och kände att det var dags att göra något nytt.
– Jag tycker om att vara en entreprenör och utveckla verksamheter. Jag började med att hyra ut ljudutrustning som ung. En tag var jag delägare i en verkstad som ramade in tavlor här i Svedala. Jag har sålt nödbelysning och haft många olika projekt på gång.

– Jag är bekant med flera butiksägare och vi är med i samma nätverk här i Svedala. Vårmarknaden blev mitt första arrangemang och nu inser jag hur mycket tid och kraft som går åt.
Mycket ideellt arbete läggs ner på de olika aktiviteter som äger rum under året.
– Bara att beställa toaletter till varje evenemang tar sin tid. Därför kommer det att underlätta mycket för oss när den offentliga toaletten kommer på plats på Stortorget.
– Vi hoppas att kommunen kan dra fram el också som vi kan ansluta oss till. Då slipper vi hyra ett jätteelskåp för att kunna ordna eluttag.

Elkostnaden för vårmarknaden blev 15 000 kronor. Med eluttag på Stortorget skulle den kostnaden försvinna.
Handeln i Svedala centrum har debatterats flitigt de senaste åren. Oron var stor när Ica flyttade och gamla Coopbutiken stod tom. Nu tycker Hans Breisner att läget ser ljusare ut.
– Nu har vi en matbutik i centrum igen och det är betydelsefullt. Samtidigt kan jag tycka att Ica borde ta sitt ansvar för sina tomma lokaler och inte bara låta allt stå tomt och öde.
Svedala handel har föreslagit att kommunen ska bekosta en handelsledare som kan hjälpa till att leda och utveckla arbetet med Svedala centrum. Då skulle det finnas möjlighet att även involvera Bara och Klågerup i arbetet.
– Andra kommuner av Svedalas storlek har en handelsledare och det hoppas vi att vi också kan få. Det hade underlättat vårt arbete betydligt.

Kommunstyrelsen har beslutat att ta upp diskussionerna om en handelsledare i samband med budgetarbetet för nästa år. Hans Breisner tycker också att de arrangemang som Svedala handel står för ständigt måste ventileras.
– Vi måste alltid ha en rejäl diskussion om vilka aktiviteter vi ska ha. Om det är bra som det är eller om vi ska ta bort något till förmån för ett nytänkande.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation