Det blir många exotiska inslag på den internationella dockteaterfestivalen Pegasus International, som börjar på lördag. Festivalen inleds med den javanesiska dockteatergruppen Behind the Actors, som berättar om prins Pandawa, som uppfostras till att ta över landet när hans pappa kungen har dött.Foto: Pegasus International

Dockteater från alla världens hörn i juli

Hög I tio år har Staffan Björklund haft en dockfestival i juli månad. I år slår han på stort och bjuder in internationella gäster från bland annat Indonesien, Turkiet, Grekland och Slovenien. Efteråt får barnen träffa artisterna och se på dockorna.

Varje år hålls en dockteaterfestival i Hög i juli månad. Men i år blir det något alldeles extra.
– Det här är det största som har hänt i sydsvenska dockteatervärlden på flera år, säger arrangören Staffan Björklund.
På lördag klockan 13 öppnar festivalen med en färgsprakande och exotisk föreställning från Java, om en liten pojke vars pappa kungen har dött.
Den lille prinsen spelas av en riktig pojke, medan alla andra i föreställningen är dockor.

Efteråt får barnen träffa skådespelarna och titta på dockorna. Man kan också få vara med på workshops och göra egna dockor.
Enligt Staffan Björklund går det inte till så i Asien. Där ser man föreställningen och sedan är det slut.
Även svenska grupper är med på festivalen, som Malmögruppen Banditsagor. som berättar om fiskaren som plötsligt förbjuds att fiska i en sjö.

Temat för festivalen är barnkonventionen och ekologi.
Ekologi är Staffan Björklunds teaters kännemärke med rundvandring i den ekologiska trädgården och hur man lekfullt gör dockor av sådant som finns där.
– I barnkonventionen finns det en paragraf som handlar om att barn har rätt till kultur och konstnärlig verksamhet.

Staffan Björklund har i år fått speciell hjälp från kommunen. Det var tänkt att han skulle få två sommarjobbare men det blev fyra.
– Hela 49 ungdomar anmälde sig så jag fick fyra feriearbetare.
De ska jobba fyra dagar i veckan under juli och göra allt från att sälja biljetter till att hjälpa de internationella gästerna till rätta.
Festivalen avslutas den 26 juli.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation