Varg siktad i Skåne

SKÅNE Länsstyrelsen har fått in två tips från allmänheten där de har siktat ett djur som kan vara en varg. Det krävs dock bildbevis för att länsstyrelsen ska bekräfta att det rör sig om en varg.

En privatperson säger att den har sett en varg i norra Lund på fredagsmorgonen och ytterligare ett tips kom in under torsdagen. Då tror en person att den sett vargen vid Stora Harrie utanför Kävlinge.

Länsstyrelsens rovdjursexpert Bertil Nilsson bekräftar att tipsen kommit in men han kan inte bekräfta att det faktiskt rör sig om en varg, för det krävs bildbevis.
– Det är svårt att utvärdera detta eftersom vi inte har några bilder. En varg kan dyka upp var som helst, när som helst. Med de här rapporterna kan vi varken bekräfta eller dementera att det rör sig om en varg, säger han.

Det som allmänheten beskrivit är ett hunddjur som inte riktigt ser ut som en hund.
– Sättet att röra sig på är inte som en hund. Vargar har ett vägvinnande och energibesparande sätt att förflytta sig på, man får försöka att väga ihop de olika tipsen. Men de flesta har svårt att beskriva djuren i detalj. Om jag eller någon annan medarbetare här hade sett en varg hade vi letat efter fler detaljer på djuret, säger Bertil Nilsson.

Nu väntar länsstyrelsen på att få in fler rapporter och Bertil Nilsson hoppas att någon ska lyckas fotografera djuret. Än så länge är det ingen från myndigheten som skickas ut för att leta efter någon varg. Men skulle det komma in en bild på en varg åker han ut för att bekräfta att bilden är äkta.
– Det vi gör är att vi åker ut till den plats där de påstår att bilden är tagen och så jämför vi med verkligheten. Vi måste bekräfta att bilden är äkta. Även om det inte händer så ofta finns det en fara att folk vill skoja lite, säger han.

En varg har inga problem att förflytta sig upp mot två mil på en dag och därför kan det vara långt mellan platserna där den syns till. Är det så att någon siktar vad de tror är en varg vill Bertil Nilsson gärna få in tipsen och högst i kurs står en bild på djuret.

Tips till länsstyrelsen tas emot via mail på rovdjur.skane@lansstyrelsen.se eller via telefon 010-224 17 00.
Har du bilder på vargen kan du också maila Skånskan på webbred@skd.se

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation