Branden pågår kring metallteknik på återvinningscentralen i Sjöbo. Magnus Sarpenhöök är insatsledare från SÖRF. Foto: Nina Eggerth
Återigen kan det blåsa in illaluktande rök från branden vid Metallteknik i Sjöbo. Foto: Nina Eggerth/Arkiv
Ett däckupplag har flyttats en bit bort från branden. En brandbil från Bjärsjölagård står beredd.

Branden på återvinningen fortsätter flera dagar

Sjöo Branden på återvinningscentralen fortsätter. Den 50 meter långa högen med brinnande sopor bevakas av brandmän, som räknar med att det kan ta runt en vecka innan det är helt släckt.

Brandröken från metallteknik på Returvägen syns på ett par kilometers avstånd. Under natten till måndag arbetade mellan 25 och 30 brandmän från en flertal styrkor, bland annat Ystad, Sjöbo, Simrishamn och Vollsjö.

– Killarna gjorde ett mycket bra jobb i natt och separerade högen med sopor som du ser till vänster, Högen som brinner innehåller hushållssopor varav runt 30 procent trä och byggavfall, säger insatsledaren Magnus Fågelberg från Räddningstjänsten SÖRF.

Branden började vid 13-tiden på söndagen. Högen som brinner är 50 gånger 30 meter bred och tio meter hög. Under gårdagen flyttades ett däckupplag som låg nära branden till en säkrare plats.

Under måndagsförmiddagen arbetade brandmännen med att bevaka branden. Man gjorde inga aktiva insatser.
– Vinden har ökat, vilket är bra för då ökar förbränningen, men samtidigt finns en risk för flygbränder genom gnistregn och det är det som vi håller koll på nu. Vi har en vattenresurs här från Bjärsjölagård, förklarar Magnus Sarpenhöök, som strax ska ta över som insatsledare.
Området för branden är känslig ur miljöhänseende. En sugbil har varit på plats och sugit upp 1,5 till två kubikmeter släckvatten.
– Det är nära till grundvattnet i det området, säger miljöinspektör Marin Enström på kommunen.
Ingen människa har kommit till skada. Räddningstjänsten rekommenderar folk att akta sig för röken, stänga dörrar, fönster och ventilation om de riskerar att få in röken inomhus.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation