En nytändning tycker Markus Lindberg om årets Sommarrock. Foto: Fredrik Bröndum
På torsdag startar årers upplaga av den populära festivalen.
Martin Alemo och Joakim Åkerberg är funktionärer på festivalen.
Det byggs för fullt inne på festivalområdet.
Funktionärerna Adam Lundborg och Fredrik Anderzén.

Mindre festival ska ge bättre atmosfär

Svedala Det är full fart inne på festivalområdet inför stundande Sommarrocken. Och trots att det blir en scen mindre och färre besökare lovar arrangörerna fullt ös när festivalen drar igång.

Det byggs för fullt inne på Sommarrockens festivalområde inför årets arrangemang som börjar på torsdag, och än så länge går allt enligt planerna.
– Vi ligger ungefär en dag före planering så det flyter på bra, säger Markus Lindberg som är pressansvarig för Sommarrocken.
En stor förändring för årets festival är att den blir mindre. Scenen vid friluftsbadet är borta och besökarna kommer att ledas in från annan plats.
– Vi har under flera år gjort en fantastisk resa och vuxit med förstånd. Men efter förra året var frågan om vi skulle orka att fortsätta. Efter ett gemensamt beslut bestämde vi oss för att bli lite mindre, säger Markus Lindberg.

Han beskriver det som en nystart och att gnistan att arbeta med festivalen har kommit tillbaka.
– Det känns som en rejäl nystart och en återgång till en känsla av gemenskap och gemytlighet, säger han.
För trots att festivalen har blivit mindre är funktionärerna lika många som förra året. Det är 700 frivilliga som hjälper till.
–När vi pratar om gemenskap är det viktigt att inte utesluta någon. Och jag blir rörd av hur duktiga de är. Under helgen när det var som varmast så byggde vi i rekordfart, säger han.

Det verkar som om funktionärerna håller med. Adam Lundborg har varit funktionär på festivalen sen 2009. Han bor i Stockholm, men har tagit ut sin enda semestervecka för att komma hit och hjälpa till under festivalen.
– Här finns en vänkrets som man bara träffar en gång varje år. Det är fantastiskt roligt och en otroligt hög mysfaktor, säger Adam Lundborg.
Han sitter och arbetar tillsammans med Fredrik Anderzén i deras bod precis framför stora scenen.
– Det blir knappast sämre att vi har första parkett när festivalen börjar. Jag ser mest framemot Moustache. De öste på ordentligt när de var här för att par år sedan, säger Adam Lundborg.
– Jag tror att Timbuktu kommer vara riktigt bra, fyller vännen Fredrik Anderzén i.

En annan skillnad från föregående år är bokningarna. De internationella artisterna uteblir och istället satsas det svenskt och det finns ett lokalt tänk gällande artisterna.
– Det är lite av essensen med Sommarrocken. På många sätt är det en hemvändarfest för invånarna i Svedala. Man träffar släkt och vänner man inte sett på länge, säger Markus Lindberg.
Bland festivalens stora bokningar finner man Timbuktu, Måns Zelmerlöv och Ola Salo.

– En av mina personliga favoriter i år är Hasse Andersson. Det blir alltid en riktig fest när han spelar och så drar han förbannat mycket folk, säger Markus Lindberg.
Hasse Andersson är torsdagens stora akt och han kommer att anlända till Svedala i helikopter.
Biljettförsäljningen till årets Sommarrock har varit bra och Markus Lindberg tror att det kommer att bli slutsålt.
– Jag räknar med att vi sätter lapp på luckan i år. Förköpet har varit bättre än tidigare och så har vi något färre biljetter, säger han.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation