Sandra Gustafsson på Kaminskij höll lekstuga i årets upplaga av Falsterbo Hunting. Hon vann för tredje gången, och hon gjorde det överlägset. Nu siktar hon på SM-guld i fälttävlan på Flyinge nästa vecka. Foto: Claes Hall
Charlotte Mordasini. Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall

Gustafssons tredje seger

FALSTERBO Kaminskij gillar att showa, och utlopp för leklustan fick han verkligen när han bar Sandra Gustafsson, 28, till hennes tredje seger i Falsterbo Hunting.
– Härligt besked inför fälttävlans-SM. Nu åker jag till Flyinge för att ta guld, skrattade Sandra.

Hon har blivit lite av expert på att rida Falsterbo Hunting. Det här var hennes femte start.
– Första gången var jag fyra, nästa gång ramlade jag av. Men nu har jag vunnit tre gånger, berättade hon.
– Huntingbanan är väldigt speciellt. Hästarna ska nästan hoppa in i tält, de ska klara grusunderlag, gummimatta på asfalt och gräs och dessutom allt runtomkring. Det gäller att hästarna förstår vad det är de ska göra.
Och de ska gilla det.

– Det gör Kaminskij, han älskar uppmärksamheten och att få showa. Jag tycker man ska ha roligt med sin häst och göra annorlunda saker. På julshowerna hemma brukar jag rida honom utan trans och sadel.
Men det är mycket allvar också för västkustska Sandra. Hon har nyligen tagits med i ATG-satsningen 2015-16 men OS 2020 som mål.
– Jag vill skaffa mig rutin i de större klasserna och det ska jag göra med hjälp av min mentor Sara Algotsson-Ostholt. Lång trestjärnig tävling i höst och sedan fyrstjärnigt i Luhmühlen nästa år ligger i min plan.

Närmast väntar SM nästa vecka på Flyinge.
– Jag har varit fyra tre gånger på SM. Nu är det min tur att ta medalj. Helst guld, sa hon.
– Och nu har jag ju dessutom råd att vara med, skrattade hon och tänkte på de 40 000 kronorna hon fick för Huntingsegern.
Till OS 2020 siktar hon med yngre hästar men än så länge är Kaminskij förstahästen.
– Och jag som hade tänkt sälja honom som dressyrhäst. Det var inte förrän jag förlorade Top Select 2013 som jag kom underfund med hur jag skulle rida honom. Nu tycker jag att både han och min ridning har utvecklats, sa Sandra.

Årets Huntingbana betecknades som lite knixig i terrängdelen. Banhoppningsdelen var däremot lättare än vanligt.
– Lite synd, hindrenkan gott ligga på 1,20, tyckte Sandra.
Jonna Friman på Lady Grey var tvåa bakom Sandra och trea vae Sara Nilsson på Nova. Therese Viklund från Skurup bröt käken i måndags men med skadan rejält ihopvirad kunde hon vara med i huntingen och slutade trea med Mocca S.E.