Svensk hoppsports nya namn

FALSTERBO Charlotte Mordasini – känns namnet igen? Nej knappast, men faktum är att 27-åriga Charlotte är svensk hoppsports nya namn. I morgon rider hon i den svenska truppen vid Falsterbo Horse Show.

Hon pratar dålig svenska och är lite generad för det.
– Men jag har ju aldrig bott i Sverige. All svenska har jag lärt genom mamma Nicola Lundin från Stockholm, ursäktade sig Charlotte, på engelska.
Helst vill hon låta prestationerna tala, trots att hon i Falsterbo bara gör sin andra femstjärniga tävling.
– Hon har gjort det väldigt bra den här säsongen. Därför är hon uttagen att rida här, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.
Charlotte är född i Schweiz, bor i Geneve, dotterdotter till Eva Lundin, ägare av Bukowskis och duktig hästuppfödare, och även influerad av mamma Nicola.
– Det är den svenska sidan av min familj som står för hästintresset och därför har jag från i år valt att rida för Sverige och lämnar alltså Frankrike. Eftersom jag har svenskt, franskt och schweiziskt pass kunde jag välja, säger Charlotte.

Den korta tid hon har dragit på sig blågul dress har hon bara haft positiva erfarenheter.
– Ledarskapet är väldigt bra, det är klara besked och välorganiserat. Jag har känt mig väldigt välkommen, säger hon.
Hemma på gården i Haut Savoi står cirka 30 hästar, varav 18 är tävlingshästar (resten är unghästar och avelsdjur) och hon tävlar alla. Till sin premiärtävling i Falsterbo har hon med sig två av de bästa, Romane du Thei och Tiny Toon Semilly. Något svenskt Nations Cup-lag kommer hon dock inte att få rida i här, trots att hon ingick i det team som red i Odense.
– Våra lagryttare till den för oss mycket viktiga tävlingen blir Douglas Lindelöw, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann och Helena Persson, informerar Sylve Söderstrand.

Varje nation får endast räkna poäng i fyra av årets Nations Cup. Detta är Sveriges fjärde och sista och laget ligger trea i tabellen.
– Så vi har tagit ut det bästa vi har just nu, menar Söderstrand.
Nations Cup rids i morgon fredag i Falsterbo.