Friska fläktar kring Kittel

FALSTERBO Det stormade över dressyren på Falsterbo Horse Show.
- Det gällde att hålla i hatten, sa Grand Prix-vinnaren Patrik Kittel.
Och Patrik vill att det ska fortsätta blåsa, gärna friska vindar, över hans sport.

Rent fysiska vindar kan kanske vara påfrestande när man ska försöka koncentrera sig och sin häst inför en dressyruppvisning. Patrik var tvungen att flera gånger trycka ner sin hatt under vinnarritten med hustru Lyndalls häst Delauney.
– Det var inte lätt. Jag tror jag red halva programmet med en hand. Och all fladdrande plast och smattrande flaggstänger gjorde det inte lättare för oss och hästarna, sa han.
Men fläkt och fart över sporten är något Patrik varmt förespråkar. Gärna nya vindar.
– Självklart vill jag behålla den klassiska dressyren, men utan att förvandla den till cirkus tycker jag den ska moderniseras, sa han.
Patrik har många funderingar på förbättringar, för hur dressyrsportens ska bli roligare för publik, hästägare och sponsorer.
– Interaktivitet är nyckelordet. Direkt resultatrapportering så folk kan följa poängen under ritten rörelse för rörelse, möten med fansen, tillmötesgående mot sponsorer och fans, det finns hur mycket som helst man kan göra.
– Självklart ska man få gå in i sin bubbla före och under ritten, men i övrigt tycker jag att tillgänglighet är väldigt viktig.
Patrik är en världsstjärna och för att bli det krävs inte enbart bra hästar och ridning. Organisationen kring verksamheten är oerhört viktig. Han berömmer sin beridare, skånska Malin Nilsson, men berättar också om hur han byggt upp sitt personliga liv, med en fru som är lika aktiv som han själv.
– Det är så lätt att äktenskap går i kras i den här branschen. Så Lyndall och jag bedriver våra respektive rörelser var för sig. Som nu, när jag rider hennes häst, då fakturerar jag henne för mitt jobb. Jobb är jobb, privat är privat, jag vill inte ta med mig jobbet hem. När man har tid tillsammans ska man kunna göra annat, och det gör vi, sa Patrik.
Just hästen Delauney är dock en gemensam angelägenhet. Den är stark och därför rider och tävlar Patrik den just nu. I höst är det meningen att Lyndall ska ta tillbaka den.
– Och så ska vi båda försöka kvala den till nästa års OS. Så att vi båda kan ha tillgång till den.
I OS i Rio hoppas dock Patrik kunna rida Deja.
– Jag avgudar den hästen, sa han.
I dag lördag får publiken i Falsterbo njuta av stoet.Då rider Patrik det i den femstjärniga Grand Prixen.