Det var tjänstemännen på Kävlinge kommun som nominerade Camilla Mårtensen till årets skolmatspolitiker. Den 1 september får vi veta om hon har vunnit. Foto: Lena Breitner
White Guide Junior har bara funnits i några år, men har redan gett ökad status till den offentliga maten.

Hon brinner för skolmaten

Vikhög Camilla Mårtensen kan bli årets skolmatspolitiker. Hon bejakar klimatsmart mat, men tror inte på köttfria måndagar. Bättre att lägga krut på hur och i vilken ordning maten presenteras. Föräldrar behöver också tänka på vad de lägger i varukorgen.

Namn: Camilla Mårtensen
Bor: I Vikhög
Karriär: Startade första restaurangen som 19-åring. Sommelier. Gick med i folkpartiet för åtta år sedan.
Jobbar som: Två halvtider. En som enhetschef för kosten i Landskrona. En som ordförande för bildningsnämnden i Kävlinge. Sitter även i Region Skånes personalnämnd.
Aktuell som: Nominerad till årets skolmåltidspolitiker i Sverige.

I höst går White Guide Junior-galan av stapeln. Då avgörs vilka som är bäst i det offentliga mat-Sverige.
Kävlinge kommun slår rekord med nomineringar i sex av nio kategorier.
För första gången delas priset Årets skolmatspolitiker ut. Folkpartisten Camilla Mårtensen har nominerats av kommunala tjänstemän, trots att hon inte är ansvarig för skolmaten, som ligger under socialnämnden. Själv är hon ordförande för bildningsnämnden.

– Jag har inte alltid haft de bästa förslagen, men jag har i alla år lyft frågan om skolmaten, säger hon. Det krävs en motspelare som kan säga att vi vill ha tre alternativa rätter och en stor salladsbuffé.
Skolmaten var anledningen till att hon började engagera sig politisk för åtta år sedan. Som småbarnsförälder med restaurangerfarenhet fick hon för sig att ordna till det. Hur svårt kunde det vara?

– Det första jag lärde mig var att demokrati tar tid. Det är mer komplext än vad man tror. Om det inte tar tid så är det ofta inte förankrat och är det inte det blir det skit.
Hon blev snabbt utsedd att representera Kävlinge i ett skånskt matnätverk fastän det var ett annat parti som skulle haft posten.
– Det är en strategi i kommunen, att man tar de som är bäst lämpade.

Skolmaten fyller på många sätt hennes vardag.
Som enhetschef på halvtid för kosten i Landskrona är hon tjänsteman. Som ordförande för bildningsnämnden har hon rollen som beställare. Erfarenheterna hon har med sig är viktiga.
– Om dina barn säger att de inte ätit i skolan för att det var äckligt ska du fråga varför de inte valde en annan rätt istället. I Kävlinge finns det även sallad och nästan alltid nybakat bröd.
Vuxnas minnen av tvång på att äta allt någon annan slevat upp tillhör historien.
Däremot kan det finnas andra problem. Är matsalen bullrig och stressig hjälper det inte med hög kvalitet på maten.
Klimatsmart mat bejakar hon, men köttfria måndagar är inte hennes melodi.
– Det har negativ klang. Jag tror mer på att ha ett vasst vegetariskt alternativ.
Presentationen är viktig.
– Mina ungar älskar falafel, men säger jag att det är kikärtsbiffar vill de inte ha det.

I Kävlinge finns ett politiskt beslut om klimatsmart alternativ i skolan. Det lärde man sig snabbt att inte kalla den, eftersom ungdomarna ratade den.
Klimatsmart kan vara att låta en del av köttfärslimpan bestå av morötter och linser. Det handlar om att minska andelen kött.
Camilla Mårtensen menar att vuxna svenskar har för mycket fokus på köttbiten. Som sommelier får hon ofta frågan vad man ska ha för vin till lammet.
– Men det är allt det andra som styr vinvalet.
När en bekant inför en studentskiva började oroa sig för om det kallskurna skulle räcka gav Camilla Mårtensen ett enkelt tips. Lägg köttet sist, så börjar gästerna fylla tallriken med allt det andra.
På samma sätt resonerar man i Landskrona. Salladen och den vegetariska rätten kommer först. Eleverna ska exponeras för valmöjligheten.
Titt som tätt dyker det upp debatter om vad kommunerna köper för råvaror, och om vad man kan och inte kan ställa för krav på.
Det är vanligt att skylla på lagen om offentlig upphandling, LOU. Camilla Mårtensen att lagen är ett bra verktyg för att ställa krav. Man kan inte kräva svenskt kött.
– I Kävlinge kräver vi färskt kött som inte får vara vakuumförpackat. Då måste det vara relativt nära producerat.
Krav kan ställas på djurhållning. Att djuret måste ha en karenstid innan slakt om den fått antibiotika.

– Antibiotikan är en mycket viktig fråga eftersom antibiotikaresistensen sprids.
Skolmaten är en stor post för en kommun och den berör många.
– Det ställs enorma krav, men skolmaten står faktiskt bara för trettio procent av dagens näringsinnehåll. Föräldrarna måste titta på vad de själva har i matkorgen. Vår generation måste också lära sig att laga vegetarisk mat.

Namn: Camilla Mårtensen
Bor: I Vikhög
Karriär: Startade första restaurangen som 19-åring. Sommelier. Gick med i folkpartiet för åtta år sedan.
Jobbar som: Två halvtider. En som enhetschef för kosten i Landskrona. En som ordförande för bildningsnämnden i Kävlinge. Sitter även i Region Skånes personalnämnd.
Aktuell som: Nominerad till årets skolmåltidspolitiker i Sverige.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation