Peder Fredricson på hästen H&M All in FEI Nations hoppning, Falsterbo Horse show. Foto: Andreas Hillergren / TT
FALSTERBO 2015-07-10 Harrie Smolders, Nederländerna, med hästen Emerald, FEI Nations hoppning, Falsterbo Horse show. Foto: Andreas Hillergren / TT / Kod 10600
Peder Fredricson på hästen H&M All in FEI Nations hoppning, Falsterbo Horse show. Foto: Andreas Hillergren / TT

Svenska hopplandslaget till final

FALSTERBO Svenska hopplandslaget kan boka resan till Barcelona. Efter den delade andraplatsen i nationshoppningen i Falsterbo är finalplatsen i den världsomspännande laghoppningsserien klar. Men först väntar EM.
– Jag är jättenöjd med andraplatsen här. Men det finns en del att diskutera inför EM, sa förbundskapten Sylve Söderstrand.

Peder Fredricson med All In, Douglas Lindelöw med Casello, Helena Persson med Bonzai H och Henrik von Eckermann med Cantinero var de svenska ryttare som visade klassen inför fullsatta läktare i Falsterbo. Med fyra fel totalt i första rundan, noll fel i den andra markerade svenskarna sin styrka i den tuffa konkurrensen.
– Nu svarade vi väl på kritiken, att vi inte kan rida en andrarunda, log förbundskapten Söderstrand.
Bara de segrande holländarna var bättre, men så kom också den regerande världsmästarnationen med bästa gänget.
– Vi behövde vinna här, så vi tog med de bästa vi har just nu, sa lagledare Rob Ehrens.

Precis lika bra som Sverige var Tyskland och därmed delades andraplatsen, men poängen räckte ändå så bra att Sverige i totalen i Nations Cup-ligan är på delad andraplats och kan börja planera inför finalen i Barcelona i september.
Förbundskapten Söderstrand klargjorde tidigt i Falsterboveckan att han inte vill diskutera EM eftersom tre veckor återstår tills han måste anmäla sina ryttare. Men han kunde ändå inte låta bli att Helena Persson från Stockholm, den eviga reserven, nu kommer att få chansen i ett mästerskap med Bonzai H.
Inte ens Peder Fredricsons med All In är säker i mästerskapet.
– Kanske blir det för tidigt. All In är bara nio och kanske mår bättre av att stå över. OS nästa år är betydligt viktigare för oss, sa Söderstrand.

Även om övriga tre i laget gjorde det väldigt bra, så stod Peder och All In i en klass för sig.
– Jag har sagt att den hästen håller världsklass, sa Söderstrand.
Peder Fredricson ville inte säga emot.
– Visst är han bra men det gäller att matcha rätt med en sådan här häst. Efter Grand Prix-segern i Göteborg i våras fick All In gå lite lägre klasser och sedan har han levererat. Självförtroendet är på topp, det här var fjärde tävlingen utan ett enda nedslag, sa Peder som också deklarerade att OS i Rio nästa år är det stora målet. Och att han avstår söndagens Grand Prix i Falsterbo med den brune valacken.
– Det är så skönt att kunna planera i lugn och ro. Familjen Persson som äger hästen tänker inte sälja den.