Strax efter midnatt natten till söndagen påbörjades arbetet med att avveckla Sommarrockens festivalområde. Arbetet beräknades pågå hela söndagen. Här monteras scenen ner av Diamond Tech från Karlshamn.Foto: Lena Breitner
Camilla Gren och sonen Robin Otto arbetade med slutsortering av burkar och flaskor. En svag doft av gammal öl kändes mindre tilltalande.
Områdesansvarige Martin Alemo är nöjd med att Sommarrocken minskat i storlek. I år har han hunnit äta glass och titta på en konsert med sin son.
Adam Lundborg och Fredrik Andersen prickar av kommunikationsradioenheter. De har jobbat i hammarboden, som servat festivalen med allt från silvertejp och stripes till plåster.

Frivilliga hann njuta på mindre festival

Svedala Beslutet att göra Sommarrock Svedala till ett mindre arrangemang genom att minska en scen var helt rätt. Det menar en nöjd festivalgeneral, som konstaterar att han och de andra omkring 700 frivilliga för en gångs skull hann med att njuta.

Skånskan får tag på festivalgeneral Markus Lindborg på söndagsförmiddagen.
Han har bara sovit fyra timmar men verkar pigg ändå. När vi ber honom summera de tre dagarnas festival kommer det spontant:

– Helt fantastiskt och helt rätt beslut att dra ner på festivalen. Det blev exakt så jävla bra som vi ville.
Sommarrocken har växt med flera tusen personer de senaste åren.
Bästa publiksiffra har varit över 20 000 på tre dagar, men allt har inte varit bra med det. Många av de frivilliga har fått allt svårare att själva njuta av det arrangemang de lägger så mycket tid på.
– I år har det varit en fröjd att göra festivalen, säger Markus Lindberg. Lekfullheten är tillbaka och själv har jag haft tid att äta glass. Jag har inte haft en enda akututryckning för något som inte har fungerat. Jag har inte ens ökat på takten när jag gått.
I år har man minskat en scen. Prognosen var omkring 15 000 besökare på tre dagar.

– Det blev 16 100, säger Markus Lindberg.
Han understryker att det inte är viktigt att slå publikrekord. Det viktiga för dem är att hålla kvar vid den familjära känsla som festivalen är känd för att ha. Och att det är viktigt att de mellan 650 och 700 frivilliga ska ha roligt de också.
En del av frivilligkrafterna jobbar alltså även på söndagens stora avetableringsdag.

Mitt i ett berg av glas- och pet-flaskor med en svag doft av gammal öl står Camilla Gren med sonen Robin Otto. De slutsorterar flaskor och burkar.
– Det var inte meningen att jag skulle vara här i dag, skrattar hon. Jag har stått i öltältet hela helgen.
I ett tält sitter Fredrik Andersson och Adam Lundborg och prickar av 120 kommunikationsradioenheter. De har jobbat i hammarboden och kan berätta att ett par rullar silvertejp, många kilo stripes och ett 60-tal plåster har gått åt.
Adam Lundborg bor numera i Stockholm och har ändå kommit hit.
Han säger att han trodde att SommarRocken var något man gjorde en period av sitt liv.
– Jag har precis fått nytt jobb och har en veckas semester i sommar. Och den tillbringar jag här.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation