August Bjerkén ska besöka alla Skånes kommuner i sommar.
På Facebookgruppen, "Utnyttja ditt sommarkort" lägger august upp texter, bilder och videor från sina besök.
Det behövs ingen stor resekassa när man har ett sommarkort, menar August Bjerkén.

Han åker Skåne runt med ett sommarkort

Skanör/Svedala När semestern började var det lite kärvt i August Bjerkéns resekassa. Ett sommarkort senare var problemet löst. För i sommar besöker han alla Skånes kommuner.
Skånska Dagbladet träffar honom i Skanör.

För den som befinner sig på ett pågatåg eller en buss i Skåne finns möjligheten att stöta ihop med August Bjerkén. För i sommar kommer han att besöka alla 33 skånska kommuner.
Allt som behövdes för att idén skulle bli verklighet var en smula upptäckarglädje, en gnutta fantasi och en kärv resekassa.
– Och ett sommarkort förståss, säger August Bjerkén och fortsätter:
– Man behöver inte alltid åka utomlands på sin semester. Framförallt inte när det finns så mycket att upptäcka i alldeles runt hörnet.

August Bjerkén är från början från Svedala, men är numera bosatt i Lund där han studerar tredje året miljövetenskap.
Och det var när han startade Facebookgruppen ”Utnyttja ditt sommarkort – en guide för en billig sommar i Skåne” som intresset för honom väcktes.
– Jag bjöd in några vänner och hoppades att någon skulle haka på. Sedan växte det explosionsartat, säger August Bjerkén.
Nu har gruppen över 1 400 följare och de blir bara fler för varje dag.
I gruppen lägger han upp texter, bilder och videor på allt från utflyktsmål till restauranger från de destinationer han har besökt.
– Det är väldigt roligt för engagemanget är så stort. När jag lägger upp tips så är det många som kommenterar att, ”det där borde vi också göra”, säger August Bjerkén.
När Skånska Dagbladet träffar August befinner han sig på Fiskrökeriet vid Skanörs hamn. Vellinge kommun är den 19:e han besöker.
– Innan dagen är slut ska jag även ha besökt Malmö, säger August Bjerkén.

Han har delat in de 33 kommunerna i tolv etapper. Oftast innebär det tre kommuner per dag och etapp.
– Även om jag känner till Skåne väl så upptäcker jag hela tiden nya saker och jag har fått helt nya perspektiv. Det är häftigt med till exempel Höganäs höga klippor eller bokskogen som nästan omärkligt blir till barrskog i Osby. Det är inte vad man vanligtvis förknippar med Skåne, säger August Bjerkén.

Enligt hans planering ska han ha besökt alla kommuner senast den 28 juli. Trots det tror August Bjerkén inte att han är redo att släppa projektet redan då.
– Jag har fått förslag från vänner att jag borde sätta ihop allt till en resedagbok. Men jag vet faktiskt inte än. Det får framtiden utvisa, säger han.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation