Under onsdagskvällen stannade Allsångståget till på Nya Torg i Hörby där bland annat teckentolkaren och artisten Megavega sjöng med på teckenspråk tillsammans med allsångsledaren Linda Lungqvist. 8Foto: Stina Sandström
Ann-Christin Mårtensson och Leif Mårtensson på allsången i Hörby."Vi tycker Linda Lundqvist är en så trevlig person." Foto: Stina Sandström
Familjen Gustafsson kom till torget för att sjunga med. Alma, 6 år, Ida 9 år tycker allsång brukar bjuda på bra musik. Foto: Stina Sandström
Linda Lundvist under onsdagskvällens allsångståg i Hörby. Foto: Stina Sandström
Kulkören från Hörby församling fick göra sin debut på allsångscenen och rev av bland annat ”Guld och gröna skogar”. Foto: Stina Sandström
Linda Lundvist när Allsångståget stannade till på Nya Torg i Hörby. Foto: Stina Sandström

Allsångståget fick torget att ta ton

Hörby Det var ett fullt Nya Torg som sjöng, tillsammans med pop- och countrysångerskan Linda Lundqvist, när Allsångståget stannade till i Hörby. Nytt för i år är att varje allsångskväll har ett tema och i Hörby var det svensktoppen som gick hem.

Under onsdagskvällen rullade Allsångståget in till Nya Torg i Hörby och till bybornas glädje tog de med sig solen. Snabbt fylldes torget med folk i alla åldrar och i 75 minuter rev bandet av hela 18 låtar.
– Jag tycker det är kul med allsång för det är så bra låtar, säger Ida Gustafsson, 9 år, som var där tillsammans med sin familj.
I år firar Allsångståget femårsjubileum och med det har det tillkommit en nyhet. Varje ort får välja ett tema som kan vara rockabilly, visor eller, som Hörby valde under onsdagen, svensktoppen.
– På vissa ställen kommer vi ju mer än en gång på en sommar och då är det kul om det blir lite andra låtar, säger Linda Lundqvist, allsångsledare och pop- och countrysångerska.

Förra året hölls allsången i Hörby på Karnas Backe men i år hade det flyttats till Nya Torg, något som Linda Lundqvist tror kan locka fler.
– Jag tror att det kan samla ihop bygden mer här och att även barn och ungdomar kommer hit, säger hon.
Att hålla i allsång tycker Linda Lundqvist är roligt eftersom hon känner att publiken uppskattar det och att det alltid är gemytlig stämning.
– I år känns det som det har blivit en riktig allsångsexplosion och att det hålls i varenda sockeln. Jag tror att folk känner någon slags trygghet med det och att man sluter upp tillsammans, säger hon.
När Allsångståget besöker olika städer bjuder de också upp lokala musiker. I Hörby var det viskören Kulkören som fick ta plats på scen och när de sjöng Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” fick de hela torget att sjunga med.
– Det här var debuten på en allsångsscen så vi var jättetaggade, säger Christina von Mentzer, körledare.
Även Megavega som översätter låttexter till teckenspråk fick göra ett framträdande.

Tillsammans med bandet The Cleanhouse besöker Linda Lundqvist tolv platser i Skåne i sommar och att spela på mindre orter är någonting hon uppskattar.
–Jag får mycket respons från publiken. Folk ger tips på låtar och frågar exempelvis var jag köpt min klädning. Det är jättekul!
Nu har Allsångståget även fått förfrågningar om att hålla konserter längre upp i landet och det är någonting som kan blir av nästa sommar.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation