Glöm inte bort att använda i nternet

Sommarskrivskola Sommarskrivskola – del 6
Använd nätet!

Det har varit jättekul att få dela med sig av tankar och skrivtips här under sommaren och jag hoppas att du haft lika trevligt som jag och kanske till med blivit inspirerad att skriva eller läsa. Min allra sista krönika kommer handla om något oerhört viktigt för den som drömmer om att bli författare, nämligen användandet av internet.
När jag började skriva skönlitterärt startade jag samtidigt bloggen Fridas författardrömmar där jag delade med mig av allt ifrån skrivvåndor till firandet av färdiga manus. Via bloggen kom jag i kontakt med andra skrivintresserade, bland annat författaren Agnes Hellström som idag är en god vän och kollega, och jag fick många värdefulla tips om allt ifrån vilket format ett manus ska ha till vilka förlag som letade efter vilken typ av litteratur. Något jag inte visste då var att flera förläggare dessutom läste min blogg och när jag skickade in mitt allra första manus fick jag snabbt gensvar eftersom de kände igen mitt namn. Förlagen letar nämligen inte bara efter välskrivna böcker utan också efter författare som kan marknadsföra sig och att blogga eller ha många följare i sociala medier ger ökade möjligheter att sprida det du skrivit.

Att lyssna på goda råd från redan etablerade skribenter är en annan sak som hjälpt mig att utveckla mitt skrivande. Under en period läste jag slaviskt alla intervjuer som fanns med författare som Ian McEwan och Joyce Carol Oates och jag kan villigt erkänna att jag även skrev ett och annat pinsamt e-mail. Tack vare internet finns det idag otroliga mängder information tillgänglig, så ta all hjälp du kan få! Följ dina favoritförfattare på Facebook, läs inspirerande inlägg på Instagram och lyssna på Författarpodden, ett gratis radioprogram på nätet som jag driver tillsammans med just Agnes Hellström där vi djupdyker i ämnen som skrivande och litteratur.

En ytterligare vinst med internet är det faktum att du kan utbyta tjänster med andra författaraspiranter. Jag vet många som hittat provläsare till sina texter via bloggar och skrivforum och som hjälper varandra med manusutveckling. Är målet att bli läst kan man dessutom självpublicera allt ifrån enstaka kapitel till hela böcker på nätet och har man riktig tur slutar man som E. L. James vars egenutgivna e-bok Femtio nyanser blev så populär att den plockades upp av ett förlag (i dagsläget har hon sålt över 125 miljoner exemplar!).

Oavsett om det leder till miljontals sålda böcker eller en långvarig vänskap kan jag varmt rekommendera att använda internet som ett verktyg i ditt skrivande och jag hoppas att vår bekantskap inte tar slut här utan att vi även ses på Facebook och Instagram i framtiden.

Här kan du läsa tidigare delar:

Del 1 – Så gick min dröm i uppfyllelse
Del 2 – Bästa råden för att börja skriva
Del 3 – Hitta teman och synopsis
Del 4 – Ge karaktärerna en tydlig identitet
Del 5 – Redigera bort alla problem i manuset

Webb-tv kultur