På Hovturnén i Mormors bod förra året visade sig vädret från sin bästa sida. Foto: Inger Lindberg
Gunhild Carling kommer till turnén i år. Foto: Per Jarnek
Wille Crafoord leder Gunhild Carlings häst. Från Hovturnén 2013. Foto: Per Jarnek
Rickard Söderberg uppträder med skadat nyckelben efter att ha ramlat av sin häst. Från 2014. Foto: Inger Lindberg

Show i Robert Brobergs anda

Stenestad ”Målet är ingenting - vägen är allt” sjöng nyligen bortgångne Robert Broberg. Det är också Hovturnéns röda tråd i år. Arrangemanget kommer dessutom bli mindre och intimare än tidigare år.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit, och är, inspirerad av Robert Broberg. Alltid, säger artisten Wille Crafoord, hovmästare och arrangör av turnén.
Artisten Robert Broberg gick bort igår efter en längre tids sjukdom. Hovturnén hade sedan tidigare planerat att de skulle spela Robert Broberg på turnén.
– Vi brukar ha en röd tråd genom programmet och den röda tråden i år är, ”målet är ingenting, vägen är allt” (en av Robert Brobergs mer kända uppträdanden, reds. anm.), säger Wille Crafoord.

I år travar sig turnén fram i Skåne i lite mindre skala än tidigare år, en så kallad lägereldsversion.
– Man ska få känslan att man sitter runt en lägereld. Musiken kommer vara väldigt unplugged och till ljudet av en knastrande brasa. Det tror jag svenska folket behöver den här sommaren, säger Wille Crafoord.
Biljetterna som släpps i år är färre än tidigare år, runt 200, och Hovturnén har också hållt igen på marknadsföringen för att hålla turnén just liten och intim.
– I år har vi inte gjort så mycket väsen av oss. Det har varit riktigt uppsjosat genom åren och nu ville vi tillbaka till det lilla och mysiga som det var innan, säger Anna Lewijn, hovstall och arrangör.
Wille Crafoord tänkte egentligen inte turnera den här sommaren utan ta ledigt, men det ville inte de skånska kommunerna.
– Det är inte upp till mig längre att göra den här grejen, utan Skåne vill ha sin hovturné, säger han och skrattar.
– Så det kändes roligt att göra en lägereldsvariant. Det är en bra lösning, en genial plan, säger han.

Hovturnén spelar, som vanligt, i Mormors bod i Stenestad. Det har den gjort i alla år, utom det allra första då de höll till i kyrkan, berättar Karin Bengtsson, som driver Mormors bod.
– Det är alltid ett speciellt jippo det här. För Stenestads del är det fantastiskt att den här lilla byn kan dra så mycket folk som det gör, och att vi får hit så bra artister. Det är väldigt stimulerande för bygden, säger Karin Bengtsson.
Hon kommer själv att medverka under kvällen, men för henne blir det ingen lugn stund framför brasan. Hon kommer hålla i försäljningen av mat och dryck.
– Jag kommer bre hemmabakade mackor för glatta livet och så lagar jag mat till artisterna så de kan komma upp och äta när de är färdiga, säger hon.

Oavsett väder sitter gästerna ute, även när det regnar och det hör lite till Hovturnén att det ska vara lite obekvämt, berättar Karin Bengtsson.
– Besökarna ger sig inte. När det har regnat har de suttut där med sina regnhuvor. Det brukar vara en positiv publik och vädret rår vi ju inte över, säger hon.
– Vi kommer och vi levererar. Folk kan känna sig trygga med att de inte behöver hoppas på någonting utan de ska få precis allting de vill ha, säger Wille Crafoord.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation