Marknaden i Röstånga 2015 var mindre, med färre knallar och områden än tidigare år. Foto: Anna Hansson
För mycket kläder på årets marknad tyckte en besökare.

Röstånga Marknadsgeneralerna Bo Göran Andersson och Lennart Nilsson är nöjda med marknaden i Röstånga trots relativt få knallar och besökare. Marknadens framtid ska de diskutera i nästa vecka.

– Det var för lite folk, förhållandevis, men parkering och annat flöt på jättebra. De som var där var nöjda och knallarna sa att de hade sålt bättre än i Sjöbo, så det är positivt. säger Lennart Nilsson som arrenderar marknadsmarken.
Arrangörerna hade medvetet begränsat och minskat marknadsområdet i år, vilket uppmärksammats av en besökare.
– Det är ju inte ens hälften så stort som det brukar vara, Det stora hela var bara kläder, kläder och kläder. Inte alls som det var för några år sedan, skriver han i ett mejl till Skånskan.

Lennart Nilsson håller med om att det var mycket kläder på marknaden i år och om det blir en marknad nästa år vill han anpassa utbudet så att det ska finnas något som passar alla.
– Marknaden kanske blir med lite nya grepp. Lite mer lokalproducerat till exempel. Men jag och Bo Göran har inte hunnit diskutera hur än. Vi har precis landat efter förra marknaden, säger han.

Besökaren tyckte också det var dåligt att knallarna började packa ihop sina stånd en timme tidigare än marknaden slutade på söndagen och på att parkeringen trots det fortfarande kostade 30 kronor.
– Vi kan tyvärr inte rå över att knallarna packar ihop tidigare. men vi slutade ta betalt klockan 17, när de började packa ihop. Då tänkte vi att det inte var rimligt att ta betalt för parkeringen längre, säger Lennart Nilsson.

I nästa vecka ska alltså generalerna träffas och se över hur de ska göra nästa år. Kommunen äger marken och har gett dem tillstånd att ha marknad även nästa år men, som Skånskan tidigare har berättat, tycker arrangörerna inte att det är tillräckligt för att göra något bra av det.
Arrangör Bo Göran Andersson menar att det var snudd på att marknaden blev ett totalt misslyckande.
– Platsen är jättebra om det är fint väder men är det regn är det katastrof, säger han.
Under marknadsdagarna var det uppehåll och soligt men natten till måndag kom det 15 millimeter regn och Bo Göran Andersson som var där på måndagen berättar att delar av den då tomma marknadsplatsen var dränkt i vatten.
– Jag ligger ju och har magkramp på nätterna och tänker på om det kommer regna och hur det kommer bli. Det är fruktansvärt att man ska ha de känslorna för att kunna genomföra en bra grej, säger han.
Anledningen till att platsen är så utsatt för regn är att den ligger i en sänka och vattnet samlas på platsen när det regnar.

Bo Göran Andersson hade velat dränera marken och sätta in markrör så vattnet rann bort i en brunn för att göra det till en bättre marknadsplats. Men det kostar runt en halv miljon kronor och den investeringen blir för dyr för endast en marknad till, anser han. Helst hade han velat hyra under en tio års period, men har än så länge fått nej från Svalövs kommun.
– Det hade varit jättekul om kommunen hade kunnat se något värde i marknaden, precis som de gjorde en gång i tiden, säger han.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation