Kalle Larsson gick på Tolvåkerskolan för fyra år sedan. Nu arbetar han som kock på kommunen. T h Cecilia Isacsson, kostekonom och kock. Mycket av dagen går åt till planering och kontakt med de olika förskolorna för att planera verksamheten.
Kävlinge Taxis Kalle Larsson anländer halv elva för att hämta luncher till fyra förskolor.
Katarina Solic river kål till morgondagens pizzasallad.
Tio procent av barnen har specialkost, vilket kan betyda intolerans mot laktos eller gluten, eller allergier av något slag. Varje matlåda till dessa barn görs var för sig så att inget blir fel.
Tio procent av luncherna är specialkost. Cecilia Isacsson, kostekonom och kock, gör varje matlåda för sig och märker dem med elevens förnamn.
Förvälld broccoli görs dagen innan.

En miljon luncher per år kräver logistik

Löddeköpinge Året om lagas det mat i Kävlinges storkök. På sommaren går produktionen ner i antal portioner, men ställer samtidigt planeringen till sin spets. Hur många barn som faktiskt ska äta lunch i dag vet man först 2,5 timme före maten sak hämtas.

Kommuner serverar mycket mat. I Kävlinge serverades år 2014 över 1 miljon luncher: 984 000 i förskola/skola och 130 000 i hemvården. Utöver detta tillkommer frukost, kvällsmat och mellanmål till barn och äldre. I Kävlinge finns fyra öppna restauranger där allmänheten kan äta. På Ligustern, Billingshäll, Kullagården och Norrehed serveras ungefär 200 gäster per dag.
Maten som serveras är till 85 procent lagad från grunden. Köttbullar och fiskpanetter är omständligt och köps in centralt. 33 procent av maten är ekologisk. Svinnet är beräknat till 18 procent. 96 procent av de som lagar maten är utbildade kockar.

Det är sommarlov, men full aktivitet i köket på Tolvåkerskolan.
På en anslagstavla över veckans dagar möts vi av påminnelser. På onsdagen står det bland annat ”Ta ut kassler från frysen (till fredag)”. På fredag ”Best. mjölk till måndag”.
Fritidsverksamheter ska ha särskild utflyktsmat. En ska få sin måndagsfrukost levererad redan på fredag.

Det här är bara en övergripande översikt över arbetsveckan.
För att förskola och fritids nu i sommar ska få lunch krävs en omfattande planering som är långt större än en liten anslagstavla.
Innan sommaren fick varje enhet lämna en preliminär bedömning om hur många barn de skulle ha i verksamheten från midsommarveckan och fram till mitten av augusti.
Tio procent av barnen kräver specialkost av något slag, varför även dessa ska anges.

Det räcker inte med detta. Före klockan nio varje dag måste alla enheter lämna korrigerade listor över hur många barn de har just den här dagen. Inklusive specialkosten.
När vi besöker Tolvåkerskolans kök packas fiskpanetter i leveranskärl. 85 procent av maten lagas från grunden i kommunens kök, men rulla köttbullar och panera fisk gör man inte. Det är industriproducerat.

Köttbullar serveras sällan numera, enligt Katharina Josefsson, kostenhetens enhetschef i Lödde och Hofterup.
Istället har kommunen valt att satsa på köttfärslimpor och biff a la Lindström som man kan göra själv.
Fiskpanetter kanske en del rynkar på näsan åt.
– Det är svårt att få barn att äta kokt fisk, säger Katharina Josefsson. Men de äter fiskpanetter.
Därför serveras panet-
terna ibland. Till barnen.
Just det där hur barn och äldre vill ha sin mat är intressant. Två gånger per år utvärderar kostenheten nya maträtter. Representanter för pensionärsorganisationer, skola och förskola får vara med.

– De små barnen är fantastiska med sina kommentarer, säger Katharina Josefsson.
En gång testade de en fiskgratäng med tomatskivor ovanpå. Det blev bra betyg på smak och konsistens, men utseendet fick bottenbetyg av barnen.
– Förklaringen var att de inte kunde se fisken. Barn vill se vad de äter.
Därför är det bra om barnen får ugnsvarm potatismos som ligger bredvid korven och inte ovanpå den. Tomaten i fiskgratängen kan läggas underst.
När produktionen går ner på sommaren stängs vissa kök. Kostekonomen och kocken Cecilia Isacsson tycker att det är trevligt att jobba med kollegor som hon vanligen inte jobbar med.
I dag sköter hon specialkosten, mat för gluten- eller laktosintoleranta, eller de som är allergiska mot något, till exempel mjölkprotein eller nötter. En del barn kan behöva näringstillskott eller begränsa sitt näringsintag.
Kostenheten har full koll på varje specialkostbarn. Cecilia Isacsson gör en portion åt gången. Det är viktigt att det blir rätt. Varje matlåda namnas med penna och frystejp.
Halv elva kommer Kävlinge taxi och hämtar maten, som ska gå till tretton enheter. Då är köket redan igång och förbereder morgondagens lunch. Huvudkomponenterna beställdes för 14 dagar sedan.
Ibland händer det små katastrofer, som är en chaufför välte 100 portioner soppa.
– Då får man vara flexibel och lösa problemet, säger Cecilia Isacsson.

Kommuner serverar mycket mat. I Kävlinge serverades år 2014 över 1 miljon luncher: 984 000 i förskola/skola och 130 000 i hemvården. Utöver detta tillkommer frukost, kvällsmat och mellanmål till barn och äldre. I Kävlinge finns fyra öppna restauranger där allmänheten kan äta. På Ligustern, Billingshäll, Kullagården och Norrehed serveras ungefär 200 gäster per dag.
Maten som serveras är till 85 procent lagad från grunden. Köttbullar och fiskpanetter är omständligt och köps in centralt. 33 procent av maten är ekologisk. Svinnet är beräknat till 18 procent. 96 procent av de som lagar maten är utbildade kockar.