Fick vänta månader på sitt cancerbesked

Hörby En kvinna uppsökte vård på grund av yrsel och fick göra en röntgen veckan efter. Men därefter blev det tyst. Det tog hela sexton veckor innan kvinnan fick veta att hon hade en hjärntumör.
Nu anmäls ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var den 5 december förra året som en kvinna från Hörby kommun besökte Vårdcentralen i Höör på grund av yrsel. Hon fick då en tid till sjukhuset i Hässleholm där det, en vecka senare, gjordes en röntgen. Men därefter hörde inte kvinnan någonting på ett bra tag.

Tiden gick och kvinnan hörde av sig till vårdcentralen i Höör men fick inte något egentligt svar.
Hon antog då att allting var bra och väntade på att läkaren, som skickat remissen till röntgen, skulle höra av sig.
Veckorna gick och fortfarande fick inte kvinnan något svar av läkarna på vårdcentralen.

Först i mars, tre månader och två veckor efter det första besöket på vårdcentralen, ringde en läkare till kvinnan. De bokade då in en tid för samtal tre dagar senare. Vid mötet bad läkaren så mycket om ursäkt för att den långa tiden hon fått vänta.
Denne berättade sedan vad röntgen hade visat och det var inte ett besked kvinnan hade hoppats på. Hon hade en tumör i främre skallen och behövde göra en skiktröntgen igen.

Kvinnan åkte till Hässleholm för ytterligare en röntgen och blev därefter skickad till neurokirurgen i Lund för ännu ett samtal.
Mötet för samtalet var den 16 april, alltså drygt fyra månader efter kvinnans första besök på vårdcentralen. Då fick kvinnan berättat för sig att hon måste vänta till hösten för att se om tumören växt.

Osäkerheten kring om tumören kanske hunnit växa, från den första röntgen i december förra året till det senaste samtalet, har gjort att kvinnan har fått ångest, magkatarr, och sömnproblem.
Hon är också orolig över att tumören är cirka tre centimeter.

Kvinnan har nu anmält hennes fall till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ska utreda om vården begått något fel i hennes behandling.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation