Sara Swietlicki och Magnus Nilsson efter en avriven polska. Foto: Emma Eleonorasdotter
Musik på Bosjökloster polska
Jan Ahlgren säger att han innerligt hoppas att Musik på Bosjökloster blir en långvarig tradition.

Kick off för musik på Bosjökloster 2015

Höör Vår tids första kvinnliga dirigent, amerikanska JoAnn Falletta, är bara en av de världskända musiker som kommer till Bosjökloster i augusti. Det blir mycket Mozart under totalt fem konsertkvällar.

På onsdagen presenterade Mikael Nilsson, till vardags fagottist i Helsingborgs symfoniorkester, sommarens program.
– Altsångerskan Anna Larsson kommer hit den 22 augusti. Hon är vår mest internationella klassiska sångerska och den kvällen blir något alldeles extra, säger han.

Finalkvällen den 23 augusti med JoAnne Falletta och pianisten Hans Pålsson kommer också att bli fantastisk enligt Magnus Nilsson.
Men varje punkt lyfts fram med stor entusiasm.
Den sångerska som ska inleda programmet den 2 augusti, Jenny Lind-stipendiaten Sara Swietlicki är på plats och tillsammans ger de ett smakprov på vad som ska komma. Bland annat i en polska av Wilhelm Peterson-Berger, Aspåkerspolska. Sara Swietlickis röst får den lilla stensalen i klostret att vibrera i väggarna. Men det är inte bara musiken som ska locka besökare till klostret utan även omgivningen, naturen och djuren.

De senare har tidigare visat intresse för just Mozart, berättar Magnus Nilsson.
För ett par år sedan när han under en operagala spelade i logen sågs hästarna i hagen intill komma fram för att lyssna. Han visar med händerna hur djuren vinklade sina öron framåt.
– Men sedan spelade vi Verdi, och då lämnade de, skrattar han.

Jan Ahlgren som sitter i styrelsen för musik på Bosjökloster berättar att svalorna brukar delta när det vankas musik.
De flyger runt här, det är uppenbart att de tycker om musiken, säger han.
– Det är helt magiskt att komma hit, säger Magnus Nilsson. Folk tror inte att det finns en sådan här plats innan de besökt den.
Den mest återkommande kompositören i programmet är Mozart. Särskilt den 9 augusti tar stråkar och träblåsare sig an flera av hans verk.
Magnus Nilsson säger att kompositörens geni kom från ovan, och att det finns studier som visar på en mozarteffekt: bättre skolresultat för de som lyssnade på honom under tiden de studerade.
– Jag har hört att man ska lyssna på Mozart när man är gravid, säger Sara Swietlicki, för det gör barnet smartare.
Båda skrattar men ger intryck av att de misstänker att det ligger något i råden.

Den tidigare nämnda JoAnne Falletta är i 70-årsåldern och Magnus Nilsson är tydligt glad att Bosjökloster har lyckats boka henne.
– Det har funnits ett fåtal kvinnliga dirigenter under 1700 och 1800-talen, men under 1900-talet är hon den första, säger han.
– Det har varit väldigt mansdominerat säger Sara Swietlicki, men det har kommit många unga kvinnor nu, i 20-30 årsåldern.
Programmet för augusti visar att precis hälften av de bokade musikerna är kvinnor.
– Ja, faktiskt fler av de bästa, säger Mikael Nilsson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation