En kraftig brand utvecklades under fredagen i en ladugård i Västerstad. På grund av en expolsionsrisk kunde inte brandmännen gå in i byggnaden utan fick göra ett utvändigt släckningsarbete. ett säkerhetsavstånd sattes ut. Foto: Stina Sandström
När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd och alla tak inrasade. 8Foto: Stina Sandström
Hela 11 brandfordon och 25 brandmän kom till platsen.
Hela 25 brandmän kom till platsen för att släcka branden.
Brand i västerstad

Explosionsrisk när en ladugård stod i lågor

Västerstad En kraftig brand utlöstes i en ladugård i Västerstad under fredagen. Inuti bygganden fanns en gasolflaska som gjorde att det fanns en risk för explosion.
Men räddningstjänsten fick branden under kontroll och inga djur eller människor ska ha skadats.

Det var klockan 13.01, strax efter lunch på fredagen, som utryckningslarmet kom in till räddningstjänsten. Det en av de boende som upptäckte att deras ladugård i Västerstad stod i lågor. Denne ringde direkt till räddningstjänsten som var på plats tio minuter efter larmet.
– När vi kom hit var ladugården helt övertänd och alla taken var inrasade, säger Joakim Ilmrud, insatschef på Räddningstjänsten Höör och Hörby.

Brandmännen påbörjade släckningsarbetet men riktade främst in sig på att rädda bostadshuset som låg intill ladugården från att börja brinna.
– Det var stora lågor och vinden låg på mot huset så vi såg att det fanns en risk att även det skulle antända, säger Joakim Ilmrud.
De kunde även se på husväggen att det fanns en värmepåverkan vilket brukar vara ett tecken på början till en brand.
Räddningstjänsten sprutade därför vatten även på bostadshuset för att undvika en spridning.
– Det lyckades vi med och bostadshuset har klarat sig, säger Joakim Ilmrud.

Inuti ladugården fanns det flera traktorer och två husvagnar som totalförstördes. I en av husvagnarna fanns det också en gasolflaska som utgjorde en explosionsrisk. På grund av det fick inte brandmännen gå in i byggnaden utan fick göra ett utvändigt släckningsarbete.
– Men ladugården var redan så antänd att ett inre släckningsarbete inte hade gjort någon skillnad, säger Joakim Ilmrud.
På grund av explosionsrisken mättes även ett säkerhetsavstånd ut och det sattes ut avspärrningar runt gården.
– Vi har dragit gränsen vid bostadshuset.
Men enligt Joakim Ilmrum har gasol en mindre explosionsrisk och han tror därför att det inte är troligt att det kommer att inträffa.
– Men det finns alltid en risk, säger Joakim Ilmrud.
Det var en stor insatsstyrka som kom till platsen, hela 11 brandfordon och 25 brandmän. Räddningstjänsten i Höör och Hörby fick även förstärkning av Sjöbo, Räddningstjänsten Syd och Kristianstad.
En timme efter att larmet gick höll räddningstjänsten på att avveckla en del av insatsstyrkan.
– Men vi kommer att fortsätta att bevaka branden här nu, säger Joakim Ilmrud.
Polis och ambulans var också på plats men varken djur eller människor ska ha skadats. Orsaken till branden är ännu oklar men en utredning kommer att göras.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation