Det var i vindsförråden som det brann. Foto: Sarah van der Stad
Hasse Persson, förundersökningsledare hos polisen.

Ännu en mordbrand förbluffar polisen

Ystad Natten till måndag brann det återigen i vindsutrymmet på Fridhemsgatan 5. I slutet på december avled en 73-årig man efter en misstänkt mordbrand på samma vind. Även denna gång misstänker polisen att branden var anlagd.

Det var en förbipasserande som strax innan klockan ett på natten till måndagen såg att det brann i vindsutrymmet på Fridhemsgatan. Polis och räddningstjänst skickades till platsen och strax efter klockan ett evakuerades ett 40-tal personer från sina lägenheter.
En person fördes till sjukhus med rökskador.

Nu utreder polisen ärendet som grov mordbrand.
– Det finns tecken på att branden är anlagd. Men jag kan inte gå in på varför eller hur, säger Hasse Persson, kommissarie och förundersökningsledare.
För ett halvår sedan, den 30 december, brann det på samma vind. Då avled en 73-årig man till följd av rökskador. Även den branden utreddes som mordbrand men polisen har ingen misstänkt för brottet. Att det under natten till måndag återigen brann på samma vind menar Hasse Persson är ”märkligt”.
– Det är märkligt att det brinner på samma vind två gånger under ett halvår. Jättemärkligt. Men man kan inte dra slutsatsen att det är samma gärningsman.

måndagseftermiddagen hade de flesta boende fått tillgång till sina lägenheter. Men enligt Ystadbostäder ska tre lägenheter ha skadats så illa att de blivit obeboeliga. Branden spreds dock inte till lägenheterna.
På måndagseftermiddagen inledde polisen en teknisk undersökning av platsen men de kunde inte ge några tydliga besked om brandorsaken.

– Det har brunnit rejält på vinden. Det har brunnit igenom en trumma, säger Hasse Persson.
Bredvid vindsförråden bygger Ystadbostäder två nya vindslägenheter. Hasse Persson är tydlig med att branden inte har med byggnationen att göra.
– Det har brunnit där vindsförråden är. Man kan utesluta att branden startade vid byggnadsarbetet.
Nu arbetar polisen med att undersöka eventuella spår samt med att förhöra vittnen.
– Är det någon som har hört eller sett något så vill vi prata med dem.
– Sådana här ärenden är väldigt svårlösta. Det krävs iakttagelser om man inte har de tekniska bevisen, säger Hasse Persson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation