Hus i Ystad eldhärjat – boende evakuerade

Ystad Branden, som misstänks vara anlagd, ägde rum i samma byggnad där en 73-årig man misste livet i en brand under mellandagarna.

Flera boende på Fridhemsgatan i Ystad evakuerades under natten mot måndag i samband med en brand på vinden. Klockan var strax efter 01 när räddningstjänsten ryckte ut till huset. Flera lägenheter rökfylldes och tre trapphus evakuerades.

– Det handlar om uppskattningsvis 40 till 50 personer som har evakuerats, säger polisens vakthavande befäl Anders Nilsson.

Rökdykare sökte under natten igenom de evakuerade lägenheterna. Det är oklart hur eldsvådan startat, men enligt räddningstjänsten så fanns det två separata brandhärdar på vinden.

– Vi misstänker att det kan ha varit mordbrand och har spärrat av platsen för en teknisk undersökning som ska genomföras under dagen, säger Anders Nilsson. 

Totalt var det 18 lägenheter som evakuerades. Under natten kunde invånarna i 15 av dessa komma hem igen. En person fördes till sjukhus med rökskador. En anmälan om grov mordbrand har upprättats.

– Det har fara för många människors liv och samtidigt stor spridningsrisk, säger Stephan Söderholm, informatör vid Skånepolisens länskommunikationscentral.

Det är inte första gången det brunnit i samma fastighet. Vid elva-tiden på kvällen den 30 december i fjor som det brann i byggnaden och en 73-årig man dog av rökskador. Även den gången misstänktes branden vara anlagd och ärendet rubricerades som mordbrand och vållande till annans död.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation