Foto: Sjöräddningssällskapet

Tre räddade ur sjunkande båt

Trelleborg På måndagskvällen gick en fritidsbåt på grund vid Stavstensudde utanför Trelleborg och började ta in stora mängder vatten.

Larmet om grundstötningen inkom vid 20-tiden på måndagskvällen. En båt med tre personer ombord hade gått på grund på Stavstensrevet, utanför Stavstensudde, och börjat ta in vatten.

På Sjöräddningssällskapets station i Trelleborg ryckte man ut omedelbart med flera båtar.

– Vi bemannade våra båtar inom tio, femton minuter vilket vi har som inställelsetid. Jag var först på plats med åttametersbåten, säger Christer Thorell, uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Trelleborg.

– När vi var på väg ut fick vi meddelande från räddningsledaren i Göteborg att båten glidit av grundet och behöver mycket hjälp med pumpar eftersom den tar in mycket vatten. Vi bordar båten och får igång en pump och kan börja pumpa.

Totalt får man ombord tre pumpar för att och kan på så sätt hålla båten flytande.

– Vi lyckas hålla den läns hela vägen in till Trelleborgs hamn där Räddningstjänsten väntar med sina pumpar tills kranen kommer och lyfter båten ur vattnet.

Nu ligger båten på docka i Trelleborg.

– Propelleraxeln på den hade blivit krökt och propellern slagit sönder botten på båten så det är inte konstigt att den tog in mycket vatten.

Christer Thorell berömmer de tre danska män som befann sig ombord på båten.

– Det var tre mycket vana sjömän ombord, lugna och sansade. Det kan vara mycket kaotiskt när det är fritidsfolk som gått på grund. Skepparen ombord som äger båten har varit på sjön i 30 år på stora fiskebåtar.

Ingen av de inblandade blev skadad.

– Bara materiella ting och en våt besättning.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation