Även utvändigt har lanthandelsmuseet målats om.
Clary Jonsson har varit med och renoverat museet och nu är hon stolt över att visa upp de nya rummet.
I arkivrummet finns också en nästan 1 000 år gammal bibel.
I nostalgirummet finns det massor av gamla prylar att titta på. Rummet användes tidigare som ett loppisrum men har nu rensats ut och tapetserats om.
Clary Jonsson visar upp två gamla dockor som hon tror är från början av 1800-talet.
Efter att lanthandelsägaren Hedvig Bergkvist brutit benet 1982 sov hon i sitt slutskede på en soffa i köket.
Clary Jonsson, ansvarig för lanthandelsmuseet i Önneköp, visar upp det nya arkivrummet där det tidigare var fuktfläkar i taket och där tapeterna hängde. Nu är det nyrenoverat och det finns pärmar med foton och gamla tidningsartiklar från byn att bläddra i. Foto: Stina Sandström

Ett lyft för lanthandelsmuseet

Önneköp Länge har ovanvåningen i lanthandelsmuseet i Önneköp varit i dåligt skick och mest använts som ett lagerutrymme. Men i år har museet fått ett ansiktslyft och nu visar guiderna stolt upp de nyrenoverade rummen.

Byaföreningen i Önneköp har sedan 1995 ägt och anordnat guidade visningar av den gamla lanthandeln som har anor sedan sekelskiftet.
– Lanthandeln är ett viktigt signum för Önneköp, säger Åsa Malmgren, ordförande i Byaföreningen.
Hon är en av de som i år har arbetat med att rusta upp delar av lanthandelsmuseet.
– Jag har tyckt att det är skandal att de inte har tagit bättre hand om huset. Tapeterna hängde och det var fuktfläckar i taket, säger Åsa Malmgren.
Men sedan flera månader tillbaka har några medlemmar i föreningen, och några ideellt arbetande personer, renoverat lanthandelsmuseet. Hela huset har målats utvändigt och inuti har ovanvåningen totalrenoverats.
– Det är så himla kul för vi har fått sådan respons av de som har kommit och tittat och vi har fått fler bokningar, säger Åsa Malmgren.

Där Röda Korset tidigare lagrade saker, och där det har varit loppis, har nu två nya rum bildats. Ett nostalgirum och ett arkivrum.
– I nostalgirummet finns massa spännande gamla saker som en köttkvarn, ett kryddställ och ett gammalt strykjärn, säger Clary Jonsson, ansvarig för Lanthandelsmuseet.
Där finns även en skolbänk som Clary Jonsson tror är från 1800-talet och i en garderoben hänger gamla kläder som är till salu vid intresse.
– Vi har fått det mesta skänkt till oss av en gammal dam och det är värt jättemycket för oss att ha fått alla de här gamla sakerna, säger Clary Jonsson.

I det lite större arkivrummet står det flera pärmar i den nymålade tikbyrån. I dessa finns det foton och gamla tidningsartiklar som handlar om byn.
– Tanken är att man ska kunna sätta sig här vid bordet och titta i arkiven, säger Clary Jonsson.
I arkivrummet har taket totalrenoverats och väggarna har målats om. Även nostalgirummet är nytapetserat. Förutom det har föreningsmedlemmarna även lagt nytt golv i hallen där det tidigare var ett stort hål.
– Det var lite skämsigt att guida folk här tidigare när det såg ut så, säger Clary Jonsson.
Men nu är det stolta guider som visar upp den nyrenoverade huset.
– Tidigare har det mer fokuserats på bara affären men vi ville ha med hela huset i prospektet, säger Åsa Malmgren.
Det var Hedvig och Ivar Bergkvist som bedrev lanthandeln i 50 år fram till år 1982 då Hedvig Bergkvist tvingades stänga affären efter att hon brutit benet.
Eftersom hon inte heller kunde ta sig till ovanvåningen sov Hedvig Bergkvist på en soffa i köket.
– Nu har vi lyckats hitta en soffa till köket som passar in tidsenligt och gör att det ännu mer tydligt hur hon levde, säger Åsa Malmgren.
Affären ser precis likadan ut vad gäller inredning och utbud som den gjorde när Hedvig Bergkvist stängde ner den och genom upprustningen får lanthandelns historia nytt liv. Genom att gå genom de olika rummen går det att föreställa sig hur det var att leva på den tiden.
Det var år 1995 som Byaföreningen med hjälp av kommunalt anslag köpte lanthandeln och gjorde den till ett lanthandelsmuseum. Varje lördag är det loppis i museet och det går att boka guidade visningar.
– Nu är det riktigt trevligt att guida här, säger Clary Jonsson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation