New Yorkgruppen The Rad Trads fick äran att inviga festivalen. Efter konserten marscherade de tillsammans med publik och volontärer till Norra Promenaden där Norbotten Big Band bjöd på gratiskonsert. Foto: Sarah van der Stad
Publiken på Per Helsas Gård kom förberedda med både paraplyn och regnställ.
Konserten fick en kort paus när regnskyddet var tvunget att tömmas på vatten.

Jazzen blåste in över Ystadsborna

ystad På onsdagen invigdes Ystad Sweden Jazz Festival med det fartfyllda New Yorkbandet The Rad Trads. Per Helsas Gård var fullsatt med en förväntansfull publik, regnskurarna till trots.

Innan konserten började var det många som stod utanför Per Helsas Gård och ville komma in. Men innergården var redan full med en publik på 250 personer och inte ens kaféet kunde ta emot några gäster. Klockan var två på eftermiddagen när jazzfestivalens första band klev på scenen. Jan Lundgren, konstnärlig ledare för festivalen, hälsade publiken välkommen.
– Jag känner igen många ansikten i publiken, tack för att ni stöttar festivalen och kommer hit. Vi hoppas på publikrekord i år!

Lagom till att The Rad Trads skulle spela började regnet ösa över innergården.
– Regnar det alltid så här mycket? frågade sångaren skämtsamt.
– Bara den här sommaren! ropade någon i publiken.
Sångaren tackade publiken för att de satt kvar trots skurarna och sedan drog musiken igång igen. Saxofonisten körde ett långt solo medan bandmedlemmarna och publiken hejade på med rop och applåder.
Efter konserten marscherade bandet, med volontärer och publik i släptåg, iväg längs gågatan till Norra Promenaden. Där stod storbandet Norbotten Big Band redo att bjuda Ystadsborna på en gratiskonsert.

Ystad Sweden Jazz Festival pågår i fem dagar med avslutning på söndag. Varje dag arrangeras mellan fem och tio konserter på utvalda platser i Ystad. Jan Lundgren har höga förhoppningar om årets festival.

– Det här känns som något extra. Vi konstaterade i går att det här kan bli den bästa festivalen, men det säger vi ju varje år. Det betyder att det bara går uppåt!

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation