Enligt mannens anhöriga nekades han att åka med i färdtjänstbilen för att han var för smutsig. Han fick sitta på Storgatan i Svedala i flera timmar med en urladdad mobiltelefon.

Var för smutsig för att få åka färdtjänst

SVEDALA En man som har färdtjänst och är beroende av att få insulin och sin hjärtmedicin regelbundet nekades att åka med i bilen eftersom han var för smutsig och luktade illa. Det menar en anhörig till mannen som är kritisk till hur Vellinge taxi agerat.
Mannen lämnades på Storgatan i Svedala i flera timmar med en urladdad mobiltelefon.

En kvinna som är anhörig till mannen är mycket kritisk till att Vellinge taxi inte ville låta honom åka med i bilen den här dagen i början av juli.

Kvinnan fick åka flera mil för att leta upp honom. Att mannen inte kommit hem som han skulle upptäcktes när en distriktssköterska knackade på i hans bostad i Svedala för att ge honom insulin och hjärtmedicin. Mannen var inte hemma och sköterskan kontaktade anhöriga som blev oroliga och undrade vad som hänt.
Kvinnan ringde upp Vellinge taxi för att kontrollera om han bokat någon färdtjänstresa. Det hade han.

Mannen skulle åka till Ica i Svedala klockan 15.30 och hämtas där igen klockan 16.15. Kvinnan undrade varför mannen inte var hemma. Nu var klockan 17.30.
”Då fick jag beskedet att han förorenat i sätet så bilen kunde inte användas mer den dagen. Detta visade sig senare vara helt fel. Chauffören ville inte hämta honom”, skriver kvinnan i ett brev till Vellinge taxi och Svedala kommun.

Hon ifrågasatte hur mannen skulle komma hem och till slut blev svaret från Vellinge taxi: ”Han får väl ringa hit så får vi se om någon vill hämta honom”.
Kvinnan åkte iväg för att leta efter mannen. Han fanns inte vid Ica. Hon körde en runda i centrum och hittade honom på en bänk på Storgatan.
Hon är helt övertygad om att han aldrig blivit körd till Ica eftersom han omöjligt kan ha gått därifrån. Kvinnan körde honom hem och sköterskan kom direkt så att han kunde få sina mediciner.

Kvinnan berättar vidare att när hon körde mannen hem var han inte smutsig. Något säte blev inte förstört i hennes bil. När hon på nytt kontaktade Vellinge taxi blev beskedet att han luktade illa.
Hon påpekar att Vellinge taxi har många bra chaufförer. Men hon tycker att den som vägrade att hämta mannen är högst olämplig för sitt arbete.

Svedala kommun tog kontakt med Vellinge taxi för flera veckor sedan för att få en återkoppling och kommentar till det inträffade. Kommunen vill bland annat veta om händelsen är korrekt återgiven men har inte fått något svar.
Skånska Dagbladet har förgäves sökt ansvarig person på Vellinge taxi för en kommentar.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation