Enligt SOS Alarm såg en förbipasserande hur det på måndagsnatten brann ur skorstenen på Fridhemsgatan. Foto: Sarah van der Stad
Polisen fortsatte med den tekniska undersökningen av brottsplatsen under tisdagen. Foto: Sarah van der Stad

Ystadbostäder vill bygga bort brandrisk

Ystad För andra gången på drygt ett halvår har det brunnit i vindsförråden på Fridhemsgatan. Nu vill Ystadbostäder bygga bort förråden helt och ersätta dem med lägenheter.
– Då får vi ett betydligt bättre brandskydd, säger Lars B Olofsson, vd för Ystadbostäder.

Under natten till måndag fick ett 40-tal hyresgäster evakueras efter att det börjat brinna i vindsförråden i ett bostadshus på Fridhemsgatan. Det är andra gången på knappt sju månader som det brinner i samma vindsförråd och båda bränder misstänks vara anlagda. I samband med branden i december avled en 73-årig man av rökförgiftning.

Efter första branden gjorde räddningstjänst syd en utredning av händelsen och kunde då konstatera att Ystadbostäder hade flera områden som borde förbättras ur brandskyddssynpunkt. Bland annat menade räddningstjänst syd att Ystadbostäder borde se över tätheten mellan lägenheterna.

Lars B Olofsson, vd för Ystadbostäder, berättar nu att Ystadbostäder ökat brandskyddet sedan dess.
– Under våren har vi gjort förbättringar av brandskyddet på alla fem hus.
– Vi har tätat från vindsförråden. Vi har också haft ett brandlarm installerat på de obevakade områdena, säger han.
För tillfället bygger de två vindslägenheter i det utrymme där det brann i december. Nu vill hyresvärden ersätta alla vindsförråd i de fem bostadslängorna på Fridhemsgatan med lägenheter.
– Det innebär att det som hänt inte kan hända framöver. I framtiden finns det ingen risk att någon tar sig upp på vinden och skapar brand, säger Lars B Olofsson.
Ystadbostäder kommer snart att söka bygglov förlägenheterna. Sammanlagt blir det 38 nya lägenheter.

Polisen misstänker att båda bränderna var anlagda. Det är något som bekymrar Lars B Olofsson.
– Det är något som känns konstigt när det inom ett halvår sker två bränder på samma ställe. Det känns inte som det är en slump, säger han.

tisdagsmorgonen fortsatte polisen med sitt utredningsarbete. Förundersökningsledaren ville inte kommentera utredningen närmare än att konstatera att det renoveringsarbete som pågår på vinden inte hade med branden att göra.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation