ommarflickorna på Ängsgården i Sjöbo matar hönsen.
150729: Sommarflickorna på Ängsgården i Sjöbo matar hönsen.
150729: Sommarflickorna på Ängsgården i Sjöbo matar hönsen.
150729: Sommarflickorna på Ängsgården i Sjöbo matar hönsen.

De skapar samtal med hjälp av höns

Sjöbo I trädgården utanför äldreboendet Ängsgården letar feriearbetarna Matilda Trulsson och Melissa Martinsson fram ett ägg. Men det är inte för sin värpning hönsen är där. Utan för att de ska väcka minnen och diskussioner hos de äldre.

– Det är lite annorlunda, jag har aldrig varit med om att man har höns på ett äldreboende, säger Melissa Martinsson.
Som kommunens feriearbetare spenderar de mycket tid med boendets äldre och gör sociala aktiviteter. De samtalar över en kopp kaffe eller sitter ute i korridoren och byter några ord. När vädret tillåter fikar de och läser tidningen högt ute i trädgården. Och det är där hönsen kommer in i bilden.
– Det är många som har bott på en gård och som kan minnas det, säger Matilda Trulsson.

Värphönsen några meter bort blir till samtalsämnen.
– Det är rofyllt att ha djur runtomkring sig, det är något som kan skänka glädje och trevliga stunder. Det blir ett annat inslag i trädgården, säger Emma Bech, enhetschef på Ängsgården.

Det är inte heller första gången djuren dyker upp på Ängsgården. I ett par år har man haft det som ett stående inslag om somrarna. Och även i år efterfrågade de boende de båda hönorna.
– Vi frågade runt och det fanns ett intresse, i år tror jag att vi är det enda äldrehemmet som har höns, säger Emma Bech.
Rutinen att mata de om morgnarna ligger på de båda feriearbetarna, samt att samla in äggen, byta vatten och strö snäckskal över marken. Snäckskal?
– Jag tror det är för att det är bra för deras matsmältning, säger Melissa Martinsson.
Äggen tar de in dagligen, oftast ett, och låter det sedan bli till en ingrediens i boendets kärleksmums, rulltårtor och sockerkakor som bakas om måndagarna och fredagarna.
– Det blir till allt möjligt, säger Melissa Martinsson.

Arbetet på boendet har de båda feriearbetarna varit nöjda med. Inte bara på grund av det udda inslaget med höns. När de fyller 18 nästa år ska de båda söka jobb inom äldrevården.
– Det är trevligt, vi har trivts både med personalen och de äldre, säger Matilda Trulsson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation