Foto: Gero Breloer/AP/TT

Oroar sig för dotterns piercing

Sjöbo När hans 14-åriga dotter kom hem med tungan piercad och sa att det skett för 400 kronor i en lägenhet, slog oron till.
– Man tänker att det absolut värsta kan ha hänt, säger han.

Enligt mannen som vill vara anonym ska det röra sig om flera minderåriga som piercar sig hos den oregistrerade utövaren i Sjöbo.
– Det är någon hemmasnickrade som inte bryr sig om föräldrarnas tillstånd, säger mannen.
Främst är det hälsoriskerna med ingreppet som han oroar sig över. Om personen håller sig till de hälsoföreskrifter som finns – för att undvika inflammationer och smittspridning.
– Man för igenom en metallstav som inte är steril och som kommer i kontakt med blodet, det kan komma in hiv och hepatit C, säger mannen.

Några regler vad gäller åldersgränser för piercingar finns inte. Även om föräldrarbalken säger att det faller inom föräldrarnas bestämmanderätt är det inget lagbrott att pierca eller tatuera någon som är under 18 år.
Men Jan Magnum som är registrerad piercare i Sjöbo har valt att inte ta emot kunder som är minderåriga – såvida de inte har underskrifter från båda sina föräldrar.
– Det kan dyka upp ungdomar som inte ens har fyllt 15 och som vill vara tuffa, sedan ringer föräldrarna och är upprivna, säger han.

En registrerad piercare ska anmäla sin verksamhet hos miljönämnden som ska sköta tillsynen. För Jan Magnum är det a och o med renlighet. Något man inte kan veta om de oregistrerade piercarna håller sig till, menar han.
– Det är som att gå till en hemmasnickare i stället för en läkare om du ska sy ihop ditt knä. En piercing är ett ingrepp där du öppnar upp huden och gör ett hål, det fodrar en viss utbildning.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation