Leif Brost välkomnar de kinesiska turisterna till bärnstensmuseet. De är på en tiodagarsresa i Skandinavien.
Leif Brost på Kämpinge bärnstensmuseum visade runt besökarna och fotograferades flitigt.
Bärnstenar som väger upp till ett kilo visades upp för besökarna. Den i mitten väger närmare ett kilo.
Tenny Blom och Julia Söderwall i museishopen.

Bärnsten ett turistmål

KÄMPINGE Turister från Kina besöker gärna bärnstensmuseet i Kämpinge. De vill uppleva äkta strandbärnsten och inte alla de plastvarianter som är vanliga i hemlandet.

På fredagsförmiddagen intog en hel busslast med besökare från Pekingområdet museet. Det blev ett stopp här innan de åkte vidare till Ystad, Ales stenar och Glimmingehus.
Busspassagerarna gick glada i hågen in på museet och börjar snabbt fotografera med sina mobiler.

Leif Brost, museiinnehavare och som samlat bärnsten sedan han var liten, berättade att gruppen just anlänt till ett av de bästa områdena som finns för att hitta bärnsten på stränderna. De befann sig i ”The Amber bay”.
– Vi är på en tiodagarsresa i Skandinavien, berättar Haiming Leia som fick fungera som tolk eftersom han var en av få som talade engelska.
– Vi fick tips om att det var intressant att åka hit och det var en mycket trevlig rundvandring här.

Det här var första gången som en större grupp med guide kom hit. Bärnstensmuseet har figurerat i både tidningar och böcker i Kina och eftersom intresset för bärnsten är stort i Kina vill många passa på att åka hit. Tidigare har det rört sig om enstaka besökare och kanske är det här bara början.

– Bärnsten är hett i Kina. Helst vill man ha stenarna helt obehandlade, kanske bara för att ligga i fönstret. Jag antar att man ser dem som investeringsobjekt också, kommenterar Leif Brost.
Dagen till ära hade han plockat fram några av de tyngsta stenarna från samlingen. En av stenarna väger närmare ett kilo.

Priserna på bärnsten har gått upp i Kina de senaste åren. Ryska dagbrott vid Kaliningrad styrs av kineser vilket lett till ökade priser. Därför har intresset för strandbärnsten ökat. I Sverige finns fortfarande en begränsad tillgång på sådan.
– Den är inte lika lätt att hitta nu och det är också fler som letar. I en nyutkommen bok avslöjas många av knepen.
Leif Brost tillverkar också smycken med mera av stenarna och har en verkstad i museet.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation