Industvätten i Hörby köptes år 2009 upp av en person som systematisk plundrade företaget. Denna person samt tre andra män åtalades för grova bedrägerier men nu frias de eftersomåklagaren inte har tillräckligt med bevis. Arkivbild

Fyra friande domar i Industvättsmålet

HÖRBY/ESLÖV De fyra personer som åtalats för att ha utnyttjat Hörbyföretaget Indus Tvätten för grova bedrägerier går fria.
Åklagaren anser sig inte längre ha bevis nog för en fällande dom.

– Den numera tillgängliga bevisningen kan numera inte väntas medföra en fällande dom, är motiveringen.
Samtliga företag som har fordringar på den åtalade kvartetten har antingen meddelat att de varken vill överta åtalet eller möjligheterna att få skadestånd – eller helt enkelt inte hört av sig.
Det hela är en långdragen historia som har sysselsatt polis, åklagare, advokater och domstolsfolk sedan 2010.

Då upptäcktes att den person som köpte Indus Tvätten 2009 tillsammans med ter medhjälpare under den första månaden systematiskt plundrade företaget och även inhandlade varor och tjänster för 5,2 miljoner kronor.
En av de nu friade männen dömdes i en deldom i november 2014 till ett års fängelse, och månaden efter till tio månaders fängelse och stora skadestånd för liknande brott.

Det handlar om en ökänd ekobrottsling från Eslöv, en 32-årig man som numera bosatt sig i Lunds kommun, som upprepat tillvägagångssättet med en rad andra bolag och som även tidigare dömts ett antal gånger för detta.
Mannen är dessutom numera belagd med fem års näringsförbud och får inte göra affärer längre.Skånskan skrev om honom för några år sedan när han anklagades för att ha använt sin mamma som bulvan för att kunna genomföra bluffaffärer på köpochsäljsajten på Internet Blocket.
I fallet med Industvätten väntade de fyra med att skicka in de nya ägaruppgifterna till Bolagsverket.
Under en dryg månad köpte kvartetten varor och tjänster för 5,2 miljoner kronor.
6 december 2009 tog en 22-årig man från Halmstad över samtliga aktier och inkråmet i kemtvätten i Hörby.

Redan samma dag påbörjades ett stort antal inköp av lastbilar, truckar, en traktor i miljonklassen, ett 20-tal datorer, hotellnätter i Lund och Malmö, konferenslokaler, presentkorgar, mobiltelefoner och tv-apparater.
Bedragarna gick ut hårt med att köpa in två lastbilar för drygt 1,5 miljon kronor på överlåtelsedagen.

Det dröjde inte särskilt länge förrän polisen kom männen på spåren. Vid många av affärerna har de åtalade, enligt åklagaren, förfalskat de tidigare ägarnas namn.
Sista affären innan allt sprack gjordes upp 13 januari 2010, då sex datorer köptes från ett Malmöföretag.
Fem dagar senare anhölls en man från nordöstra Skåne och en man som är bosatt i Lunds kommun och sedan den 32-årige huvudmannen, som då var bosatt på en liten ort i Eslövs kommun.
Skånskan har sökt kammaråklagare Stefan Waern för en kommentar.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation