Två ribbåtar tog med besökarna ut på en tur på havet. Många ville prova och väntetiden var upp till två timmar. Besökarna kunde också prova på att segla och paddla kanot.
5000 båtar passerar på Falsterbokanalen varje år.
Håkan Gerdbo som är ordförande i Falsterbokanalens båtklubb intervjuar Felicia Norell från Ljungens sjöscoutkår.

Hoppas på marint center vid kanalen

HÖLLVIKEN Havets dag vid Falsterbokanalen lockade mer än 2 000 besökare, Arrangören Falsterbokanalens båtklubb vill uppmana alla att ta ett gemensamt ansvar för havet och hoppas också kunna etablera ett marint utvecklingscenter vid kanalen.

Havet är inte bara vackert att titta på. Det har en spännande historia och att vistas på och vid vattnet innebär också mycket ansvar.
– Vi vill fokusera på både båtliv och kustliv men också vilket ansvar alla har som vistas på och vid havet. Det handlar om att bära flytväst, sköta sig och tänka på miljön, förklarar Håkan Gerdbo som är ordförande i Falsterbokanalens båtklubb.

Varje år passerar 5 000 båtar på kanalen och cirka 1500 av dem väljer att ta en gästnatt hos båtklubben.
– Vi hade tio procent fler besökare förra året men är glada om vi kan locka ännu fler att stanna hos oss, fortsätter Håkan Gerdbo.
Föreningar och organisationer med anknytning till området fanns på plats under Havets dag. Projektet Havsresan berättade om sina fynd av flygplansvrak från andra världskriget. Något som båtklubben hoppas ska bidra till utvecklingen av området.
– Det är en fantastisk miljö här och vi skulle gärna vilja börja med att försöka locka hit dykföretag. Det kan fortsätta med ett marint utvecklingscenter.

Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) invigde arrangemanget och hoppas kunna förverkliga ett projekt med bostäder.
– Vi vill försöka koppla ihop den unika naturen och havet med nya bostäder. Det är en grund för den fortsatta utvecklingen här, berättar hon.
Samråd måste ske med Sjöfartsverket som äger det mesta av marken i området.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation