Ali Reza Jafari och Eshan Nori visar restaurangens tandoor, en lergryta som de ska baka bröd i. Foto: Sarah van der Stad
På väggen ska en tavla från Afghanistan hänga.
Ali Reza Jafari (till vänster) och Ann-Sofie Ek (till höger) äger restaurangen. Eshan Nori ska jobba som servitör.

Tar Afghanistan till Stora Östergatan

Ystad En explosion utanför hans hem i Afghanistan tog hans familj ifrån honom. 15 år senare öppnar Ali Reza Jafari Ystads första restaurang med afghansk mat.

Det är fredag förmiddag och gågatan i Ystad börjar sakta fyllas på med folk. I en av lokalerna i mitten på gatan är Ali Reza Jafari i full fart med att fixa allt inför öppningen av hans restaurang. Inredningen är ännu inte på plats men längs med väggar och i fönsterkarmar har han placerat prydnader från hans hemland.
– Jag vill att folk ska tro att de är i Afghanistan när de kommer innanför dörrarna, berättar han och visar en vävd tavla som ska hänga på väggen.
– Jag vill visa min kultur. Den här tavlan visar en gata i Afghanistan.

När Ali Reza Jafari var i sexårsåldern förlorade han sin mamma, pappa och syster i en explosion nära deras hem. Efter det fick han bo hos sin farbror. Men efter flera år av att ha blivit illa behandlad flydde han som nioåring till Kabul där han fick jobb på en restaurang.
Några år senare åkte han till Iran där han jobbade ihop pengar som han sedan gav till människosmugglare som tog honom till Grekland.
När han kom till Sverige för fem år sedan var han 16 år gammal, föräldralös och analfabet. Under sin andra dag i Sverige kom han i kontakt med Ann-Sofie Ek som blev hans gode man. Efter två år beslutade hon att låta honom bo med hennes familj i Sjöbo. Något som fungerade väldigt bra och hon berättar om en särskild egenskap som familjen uppskattat mycket.
– Han älskar att laga mat. Han kan stå och laga samma maträtt i tre timmar utan problem. Han har en känsla för det, säger Ann-Sofie Ek.

Det var också kärleken till matlagning som blev avgörande när det gällde gymnasievalet. I juni tog Ali Reza Jafari studenten på Parkgymnasiet där han gått inriktningen hotell och restaurang.
I dag öppnar han portarna till sin nya restaurang. Tillsammans med Ann-Sofie Ek och sin vän Eshan Nori har Ali Reza Jafari bestämt menyn som består av både afghanska och indiska maträtter.
– Min favorit är kabuli. Det är lammkött, ris, russin, morot och specialkryddor. Men det är inte starkt, jag gillar inte stark mat så mycket, säger han.

Han berättar att afghansk mat inte är stark. Därför tog de beslutet att ta med indisk mat i menyn, som ett komplement. Tillsammans med Ann-Sofie Ek kommer han att driva restaurangen och Eshan Nori ska jobba som servitör. Men matlagningen står han för och den kommer från hjärtat.
– I mitt land använder vi inga decilitermått. Vi vet hur mycket man använder till en kastrull eller en liten panna, säger Ali Reza Jafari.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation