150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.
150729: Piratenmuseet i Vollsjö.

Vind i seglen för Piratenmuseet

Vollsjö Först byggdes en utomhusscen. Sedan kom en statygrupp med Bombi bitt, Eli, katten Skorpan och Piraten själv på plats. Och nu senast invigdes granitbänkarna.
– Vi är helnöjda, säger skattmästaren Peter Danielsson om piratenmuseets nya utformning.

Dessutom är det fler än någonsin som tittar in i det gamla stinshuset som gjorts om till museum till bygdens son, författaren Fritiof Nilsson Piraten.
– Förra året hade vi 7000 besökare, en rekordsiffra, säger Peter Danielsson.
Han tar ofta emot några av de bussar som kommer lastade med fantaster som vill ha en guidad tur i författarens gamla hembygd.
För Piraten har lämnat spår efter sig på fler platser i bygden. På Ravlunda är han begraven och i Kivik står en staty uppförd till hans ära. Men om allt det kan man naturligtvis lära inne på Piratenmuseet.
– Här börjar det hela, vi får följa i ord och bild från vaggan till graven, säger Peter Danielsson när han kliver in förbi ett gigantiskt fotografi av en pirat – fritjof Nilsson själv.

Smeknamnet ska han ha fått just efter sin liknelse med en pirat – till sättet. Om hur det gick till går det många skrönor. En av de mer troliga är följande, enligt Peter Danielsson.
Under ett matlag i Lund där han som ny förväntades hålla låg profil bröt han istället ut och berättade otroliga historier.
– När han drog efter andan var det någon som sa, jag tror att vi har fått en pirat i sällskapet, säger Peter Danielsson.
På en vägg hänger ett utdrag av författarens litterära debut, novellen vardagsbild.
– Redan då var han träffsäker vad gäller ordval, det var inga utbroderingar, allt oväsentligt är bortskalat.

Men det är inte bara Fritjof Nilsson Piratens liv och som författare som skildras inne på museet.
Piraten gjorde även avtryck inom filmens värld och som resenär, jurist och gourmet. Också de delarna skildras under egna avdelningar på det gamla stinshusets väggar.
På en bild från inspelningen av Bombi bitt ler en ung Stellan Skarsgård med hela ansiktet medan han går i armkrok med Piraten själv.
– Man brukar säga att det var hela alkoholisteliten som hade samlats för att spela in filmen, säger Peter Danielsson.
I ett litet sidorum spelas också en dokumentär upp om Piraten som beledsagas av ingen mindre än Stellan Skarsgård själv.

Inventarierna i museet som funnits sedan 1998 förnyas också år efter år. Nya föremål kommer till allteftersom minnet av Piraten väcks till liv.
Plötsligt är det någon som hör av sig om en blå korall som hon fick till skänks av Piraten en gång. Som var fallet senast. Med följde noggranna instruktioner om vänskapen de emellan skulle brytas – ja då skulle korallen krossas. Så blev det inte och nu är det museets senaste tillskott.
– Det är roligt, det är ständigt nya saker som kommer hit, säger Peter Danielsson.
Vad är det då som drar så många besökare till Piratenmuséet?
– Jag tror att det är hans sätt att skriva, han är en fantastisk stilist. Men det
är konstigt att en gubbe som varit död i 40 år är lika populär i dag.

För Bernt Eriksson från Dalarna var det slumpen som förde honom och sambon till museet.
– Jag har läst många av böckerna förr men har aldrig tidigare varit här i trakterna, vi är bara ute och reser i södra Sverige och kör dit näsan pekar.

Av Peter Danielsson får de det goda rådet att besöka Ravlunda, där Piratens grav ligger med sin smått berömda inskription.
” Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972”.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation