Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Kör på utdömd räls

Trafik Långa delar av Sveriges tågräls är i mycket dåligt skick och håller på att spricka – samtidigt som tåg susar fram i 200 kilometer i timmen. Detta rapporterar SVT.

– Det som händer är att det bildas en spricka inuti rälsen, sprickan går uppifrån och ned, säger Morgan Rehn, ställföreträdande avdelningschef för järnvägssystem på Trafikverket, till SVT.

Enligt uppgifter ska problemet bero på ett fel vid tillverkningen av just den aktuella rälstypen. Ett fel som man har vetat om ända sedan 90-talet och redan då ansågs det att rälsen borde bytas ut.

– Det är korrekt, vi har känt till den här rälsen under många år men vi har en begränsad mängd pengar, säger Morgan Rehn till SVT.
– Det är klart att vi skulle vilja byta ut den här rälsen. Att vi inte byter hela sträckan nu beror på att vi måste prioritera, vi har en väldigt sliten anläggning i hela landet, säger Morgan Rehn till SVT.

Rehn berättar vidare att de tyvärr tvingas prioritera andra fel och att det är därför den undermåliga rälsen inte har bytts ut.
I stället utför man besiktningar av de aktuella bansträckorna oftare än vanligt.

Experter som SVT har pratat med varnar nu för att sprickorna kan få katastrofala följder och leda till urspårningar.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation