Djurplågeri Hörby
Polisen larmades efter att tre hundar hamnat i slagsmål i en rastgård och hittade då också fyra valpar i en lägenhet full med sopor och hundbajs. Hundarna omhändertogs på plats och kvinnan åtalas nu för brott mot djurskyddslagen. Foto: Polisen
Djurplågeri Hörby

Kvinna åtalas för att ha vanvårdat hundar

Hörby Två hundar höll på att bita ihjäl en tredje och polis kallades till platsen. Då hittades fyra valpar i ett litet inhängnat rum fullt av hundbajs och sopor. Kvinnan är nu skäligen misstänkt för djurplågeri efter att ha vanvårdat sina sju hundar.

Den femte den maj i år fick polisen ett larm om ett vilt hundslagsmål utanför en fastighet i Hörby kommun. Det var en man som hade hört ”ett herrans liv” och såg då hur två hundar höll på att bita ihjäl en tredje i hundrastgården. Mannen försökte att stoppa attacken med hjälp av pinnar och stenar men då blev den ena hunden istället aggresiv mot honom.
Eftersom mannen inte lyckades stoppa hundarna försökte han få tag på ägaren. Men ingen var hemma i lägenheten förutom ett barn och mannen larmade då polisen.

Strax innan polispatrullerna anlände till platsen dök hundägaren upp. Det var en kvinna som senare i förhör berättar att hon inte vågat öppna dörren när det knackat och därför gått ut på gården men lämnat barnet inomhus. Polisen gick in i lägenheten och möttes då av ren misär.
”Där var smuts, skräp och hundbajs i en enda stor röra. Det fullkomligt stank i hela lägenheten”, skriver polisen i rapporten.

I ett inhägnat rum, tre gånger tre kvadratmeter stort, hittade patrullerna fyra stycken valpar. ”Där låg uppslitet tidningspapper överallt och mängder av hundbajs” står det i rapporten.
Polispatrullens bedömning var att där var mer hundbajs än från bara en dag. ”Om man lägger till vetskapen om att kvinnan endast bott där i en månad så kan man inte begripa hur det är möjligt att det hinner bli så skitigt” skriver polisen.
Dock hade valparna tillgång till vatten och såg välgödda ut. Vidare undersökte polisen vardagsrummet där tiken, som skadats av slagsmålet, låg i soffan. Hunden låg helt still och rörde inte en min när polisen klev in i rummet. Det var blod över hundens jässa och polisen tillkallade djurambulans när de såg hundens skick.
Inne i badrummet var den andra tiken instängd men denna verkade må bättre trots en viss svullnad kring ögat. Den tredje hunden, en hanhund, hade tagits hand om av en väninna till hundägaren. Det visade sig vara oklart vem av dem som egentligen ägde hunden.
Rastgården, där hundslagsmålet pågått, bestod av klassiska gallersektioner och av ett plåtskjul med en värmelampa i. Vid kontrollen fanns det inget vatten i de tomma platsskålarna.
Efter att polisen kontrollerat platsen tvångsomhändertogs hundarna av djurambulansen.

Polisen har förhört de vittnen som finns, fastighetsägaren och hundägaren själv. Fastighetsägaren säger i förhöret att han aldrig sett eller hört något hundslagsmål tidigare och att han inte visste att kvinnan hade så många hundar.
I förhöret med den åtalade kvinnan berättar hon att det var när hon inte fick sålt sin valpar som kvinnan ”liksom tappade greppet”. Kvinnan säger att det blev för många hundar och i kombination med att vara en ensamstående mamma blev det för mycket.
Vaplarna gick inte att sälja eftersom de hade fått en hudsjukdom som enligt kvinnan är vanlig på rasen. Hon ska ha behandlat valparna i en månad men säger i förhöret att det tar lång tid att bli av med.

Kvinnan berättar också att hon brukar jobba natt och om hon mot förmodan skulle jobba dag brukade hennes hyresvärd ta hand om hundarna.
När förhörsledaren frågade varför det fanns hundbajs på så många ställen i bostaden svarade kvinnan att hon försökte städa och hålla rent men säger att hon ”gav upp lite”.
I början av juni beslutade länsstyrelsen att ägaren inte skulle få tillbaka sina hundar som redan omplacerats. Länsstyrelsen meddelade också att de har haft liknande ärenden på samma person tidigare under det året.
Kvinnan erkänner sig skyldig till brott mot djurskyddslagen.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation