Lotta Ohlsson från fritidskontoret genomförde nya vattenprover i går. På kommunens övriga badplatser i bland annat Dagstorpsjön är vattenkvaliteten godkänd. Foto: Tobias Lagerholm
Dardan Orana i mitten med barnen Artian och Adrian hoppas att bryggorna i Vaxsjön städas.
Fullt med avföring från besökande gäss täcker just nu badbryggorna.

Nya prover togs i Vaxsjön

Höör Strålande sol och nästan 25 grader varmt. Men den idylliska Vaxsjön var i stort tom på badande i går vid lunchtid. Men alla följer inte kommunens avrådan från att bada.

Lotta Ohlsson från Höörs kommuns fritidskontor befann sig längs ut på bryggan för att ta nya vattenprover.

I helgen skrev Skånska Dagbladet om att Vaxsjön för närvarande har otjänligt som medför att Höörs kommun just nu avråder från badande.
– I dag (Läs: i går) har jag tagit två vattenprover. Ett vid bryggan och ett mitt i sjön för att se om det finns några skillnader, säger Lotta Ohlsson som dessutom mätte vattentemperatur och siktdjup.
Att det finns gott om gäss vid stranden råder det ingen tvekan om. Bryggorna var i går överfulla med gåsträck. Detta trots att kommunen gjorde en storstädning tidigare i sommar.
– Då skrubbade vi bryggorna så att träcken hamnade i vattnet. Nu kommer vi att pröva en annan teknik där vi tar bort all träck med en skyffel.
– Så här illa med gäss har det inte varit tidigare, säger Lotta Ohlsson.

Höörs kommun avråder från bad. Men något förbud råder inte i dagsläget. Det tog Dardan Orana från Höör fasta på och tog ett svalkande dopp. Han besökte Vaxsjön tillsammans med hustrun Valentina och barnen Adrian och Artian.
– Det var kallt, sade han om doppet.
– Det ser väldigt tråkigt ut på bryggorna just nu. Vi hade egentligen tänkt köra till Lomma i dag men hann inte, sade Valentina Oran.

Uppe vid glasskiosken vittnade Rasmus Nilsson och Truls Goldschmidt om att många följt Dardan Orans exempel och badat de senaste dagarna trots kommunens rekommendation.
– Samtidigt påverkar tillståndet i sjön besöksantalet. Men det är inte mycket att göra åt, sade Rasmus Nilsson.

Eslövsbon Maria Axelsson höll sig dock på land i går med dottern Astrid. De är flitiga besökare vid Vaxsjön.
– Jag hade faktiskt inte koll när det gällde vattnet så vi blev lite besvikna när vi kom hit i dag. Det brukar inte vara så skräpigt på bryggan som det är i dag, säger hon.

På fredag får kommunen resultatet från proverna.
– Vi kan inte säga att faran är över eftersom vi måste ha två vattenprover i rad som är godkända, säger Lotta Ohlsson.

 

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation