Karolina Månsson blev fascinerad när hon efter att Maja Spasova spelat in fick lyssna på sina hjärtljud. Foto: Lars Johansson
Johanna Månsson är en av dem vars hjärtljud kommer med i installationen.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand hoppas att många vill dela med sig av sina hjärtljud.

Hjärtljuden blir del av konstinstallation

Lund Den som vill kan nu få sina hjärtljud inspelade för medverkan i en ljudinstallation som i höst presenteras i Lunds domkyrkas krypta.

– Kören av hjärtslag gestaltar det som ligger under ytan och påminner om att hjärtat är något som vi inte kan leva utan – och att hjärtljud är det första vi hör som foster, säger konstnären Maja Spasova, vars utställning kommer att ha ytterligare två delar, bland annat en stor hårfläta som ska hänga från Domkyrkans torn.

Kontakten mellan domkyrkoförsamlingen och konstnären har knutits via Skissernas museum, där Maja Spasova tidigare haft utställningar.
– Vi ser ofta kryptan som något av Domkyrkokroppens hjärta och det här blir en väldigt fysisk tolkning av rummet, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Under onsdagseftermiddagen fanns Maja Spasova på Domkyrkoforum för att med hjälp av ett elektroniskt stetoskop spela in besökares hjärtljud.
– Även ljudet från lungorna kommer ofta med och det uppstår ett fantastiskt vackert vågljud, säger hon.
Inspelningarna pågår även under torsdagen, klockan 13.30-15 på Domkyrkoforum.
– Senare på dagen kommer jag att vara på Stadsbiblioteket och fortsätta i lite mer improviserad form, säger Maja Spasova.

Hur många inspelningar det blir återstår att se.
– Jag kan göra något bra med ljuden från 30 hjärtan, men blir det 100 eller 200 är det ännu bättre, säger Maja Spasova.
Ljudinstallationen, med namnet Att vara ett hjärta, invigs den 19 september, under Kulturnatten, och pågår till den 14 oktober, som är Konstkvällen.

Samtidigt visas den 27 meter långa hårfläta som kommer att hänga från västra sidan av det södra domkyrkotornet.
– Den blir en symbol för kärleken och vägen till gud, och kom till mig som en vision vid ett tillfälle när jag fick förbi Domkyrkan, berättar Maja Spasova.

Den tredje utställningsdelen är en fotoutställning för Domkyrkoforums utställningsvägg, men den vill Maja Spasova ännu inte säga så mycket om.
– Men allt kommer att hänga samman på ett tydligt sätt, konstaterar Lena Sjöstrand.
Utställningen får stöd från Kultur Skåne och Kultur & fritid i Lunds kommun.

Senaste nytt omLund

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation